ANP

De opleidingsinstituten voor makelaars zien het aantal cursisten explosief stijgen. Waren er in 2012 - op het dieptepunt van de economische crisis en de malaise op de huizenmarkt - 300 gegadigden die het vak in wilden, dit jaar zijn er al bijna 1100 aanmeldingen.

Dat blijkt uit cijfers van de Academie voor Vastgoed, het opleidingsinstituut van makelaarsvereniging NVM.  "We verwachten eind dit jaar uit te komen op zo'n 1400 deelnemers voor de basisopleiding", aldus Lydia van Dalen van het instituut.

'Je mag lekker verschillende huizen bezoeken'

Volgens de NVM heeft die populariteit alles te maken met de aantrekkende huizenmarkt. "Het gaat beter, dus er is meer interesse." Geschat wordt dat er in de crisisjaren zo'n 10.000 banen verloren zijn gegaan in de makelaarssector.

Niveau 2008

IPD, een groot privaat opleidingsinstituut voor makelaars, stelt weer bijna terug te zijn op het niveau van 2008. Toen moesten er lesgroepen worden geschrapt, maar nu zijn er meer aanmeldingen "dan er in de klas passen".

Volgens opleider NHA voelen studenten de markt goed aan: "Een tijd lang ging het minder, toen verloren we ook studenten. Mensen denken sinds vorig jaar: 'Nu gaat het goed, nu moeten we starten'".

Gelukzoekers

Niels Maijer van makelaarsvereniging Amsterdam juicht het toe dat er goed opgeleide makelaars de markt instappen, maar waarschuwt wel voor gelukzoekers: "Die zitten er altijd tussen. Maar we denken dat het kaf wel van het koren gescheiden wordt. Als de arbeidsmarkt aantrekt, ruikt men meer kansen op een baan, en makelaardij fascineert nou eenmaal."

STER reclame