Een familie staat op straat in Santiago na de aardbeving
NOS Nieuws

Een miljoen mensen geëvacueerd na zware aardbeving in Chili

Chili is kort voor 01.00 uur Nederlandse tijd opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 8,3 op de schaal van Richter. Volgens de Chileense regering zijn daarbij zeker vijf doden gevallen.

In verband met de beving is een tsunami-waarschuwing voor alle kustgebieden in het zuidelijk deel van de Stille Oceaan afgegeven. Een miljoen mensen zijn uit vrees voor tsunami's en naschokken geëvacueerd, meldt correspondent Marc Bessems.

Chili getroffen door zware aardbeving

De beving was zo zwaar dat hij in Buenos Aires, aan de andere kant van het continent, werd gevoeld. "Ook in São Paulo in Brazilië, meer dan 2500 kilometer verderop belden mensen de brandweer, omdat ze de schokken hadden gevoeld", zo vertelt Bessems.

'Het was de zwaarste beving van dit jaar'

De tsunamiwaarschuwing geldt voor de hele kust van Chili, maar ook voor Californië en zelfs Hawaï en Nieuw-Zeeland, aan de andere kant van de oceaan.

Vier naschokken

De Chileense marine zegt dat de stad Coquimbo door golven van 4,5 meter is getroffen. De stad heeft meer dan 100.000 inwoners. Of hier slachtoffers zijn gevallen is niet bekend.

Het epicentrum lag 228 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Santiago.

De beving werd gevolgd door vier naschokken, elk met een kracht van meer dan 6 op de schaal van Richter.

  • AFP
    Inwoners van Valparaiso wachten de gebeurtenissen buiten af
  • NOS
    Ook in de stad Concon bleven de mensen voor de zekerheid op straat
  • AFP
    Reddingswerkers in Concon

In Santiago en andere steden gingen gebouwen heen en weer en vluchtten bewoners de straat op. De autoriteiten hebben de bewoners van de kustgebieden opgedragen naar hoger gelegen regio's te gaan.

Marc Bessems zegt dat hij beelden heeft gezien van evacuaties in Valparaíso en dat ging heel gemoedelijk. "De stad ligt aan de kust en uit angst voor een tsunami moesten enkele duizenden mensen naar hoger gelegen gebieden. Dat ging heel rustig en goed georganiseerd."

"Je ziet dat mensen veel gewend zijn in Chili. Vorig jaar was er een aardbeving van 8,2 en toen verliep alles soepel en werkten de waarschuwingssystemen goed."

Volgens Bessems hebben de autoriteiten goed geleerd van de beving in 2010. Toen veroorzaakte een beving met een kracht van 8,8 een tsunami. De beving was zo krachtig dat hij de draaiing van de aarde beïnvloedde, waardoor dagen een fractie van een seconde korter duren dan voorheen. Door de tsunami kwamen toen 550 mensen om en werden in het kustgebied wegen, kades en 220.000 woningen weggevaagd.

"Wat de schade van de huidige beving is, is nog niet duidelijk. Op veel plaatsen is de elektriciteit uitgevallen en wegen zijn onbegaanbaar. Je kunt wel over gebieden heen vliegen, maar er valt vaak niet veel te zien. Pas als de nacht voorbij is, weten we meer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl