1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Het kamp moet worden neergezet op Heumensoord | Foto: Martijn van der Zande / NOS
NOS Nieuws

Nijmegen: tijdelijke opvang voor 3000 vluchtelingen in 'paviljoens'

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeenten Nijmegen en Heumen hebben bevestigd dat er voor 3000 vluchtelingen noodopvang komt bij Nijmegen. De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls onderstreept dat het om tijdelijke opvang gaat en niet om de vestiging van een nieuw azc.

Tot uiterlijk juni worden er mensen ondergebracht in recreatiegebied Heumensoord, dat eigendom is van Nijmegen, maar ligt op grondgebied van de gemeente Heumen.

Directeur Bakker van het COA zei op een gezamenlijke persconferentie dat de opvang sober, maar humaan zal zijn. Of er tenten komen te staan, is nog niet duidelijk. Bakker had het over paviljoens.

Nijmegen gaat 3000 vluchtelingen opvangen

Omwonenden

De burgemeesters Bruls van Nijmegen en Mengde van Heumen zeiden dat er nog veel vragen te beantwoorden zijn, zowel over de opzet van de opvang als over aanvullende voorzieningen, zoals de gezondheidszorg. Ook voor mensen die dicht in de buurt van Heumensoord wonen, komt zo snel mogelijk aanvullende informatie, zei Bruls.

De burgemeester beklemtoonde dat de gemeente ervaring heeft met het onderbrengen van grote groepen mensen in Heumensoord: elk jaar worden er duizenden militairen gehuisvest die meelopen in de Vierdaagse. Die Vierdaagse en ook de komst, volgend jaar, van de Special Olympics naar Nijmegen hebben ermee te maken dat de paviljoens er tot uiterlijk juni blijven staan. Daarna is het gebied nodig voor de twee evenementen, zei Bruls.

120 gemeenten

COA-directeur Gerard Bakker zei dat zijn organisatie de komende dagen, weken en waarschijnlijk maanden nog de handen vol heeft aan het regelen van opvang voor vluchtelingen. "We hebben nu overleg of overleg gehad met 120 van de 400 gemeenten in Nederland", zei hij. Met 200 andere komen er volgens Bakker ook zo snel mogelijk gesprekken over de mogelijkheden voor het onderdak bieden aan vluchtelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl