iPhone 6-covers
NOS Nieuws

Moet ik vanavond meteen iOS 9 installeren?

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Vanaf vanavond kun je een melding op je iPhone, iPad of iPod krijgen dat er een nieuwe software-versie te downloaden is: iOS 9. Maar moet je die nou direct installeren? De update is dit jaar niet zo bijzonder, maar er is toch een goede reden om snel te updaten.

Die reden wordt gegeven door beveiligingsonderzoeker Mark Dowd. Hij heeft in iOS 8.4.1, de software die nu op de meeste apparaten staat, een lek gevonden in AirDrop.

Bestanden uitwisselen

Via deze functie kunnen gebruikers bestanden uitwisselen tussen Apple-apparaten. Meestal gebeurt dat alleen met mensen uit je contactenlijst, maar als de functie staat op 'iedereen', kan elk willekeurig persoon in de buurt - bijvoorbeeld op het station - bestanden naar je sturen.

Door het lek is het mogelijk om malware op de iPhone te installeren en vervolgens de telefoon over te nemen. Ook al weiger je het bestand, dan wordt het door de fout toch geïnstalleerd. Je kunt hier als gebruiker niets tegen doen.

Apple lijkt ervan op de hoogte te zijn, want Dowd heeft het veiligheidsprobleem niet teruggevonden in iOS 9. Dat maakt het nuttig om de update snel te installeren. De vraag blijft overigens waarom het probleem ook niet direct in iOS 8 is verholpen.

Suggesties op basis van je gebruik

Als de update eenmaal binnen is, zal één ding vrij snel opvallen. Er is links van het startscherm een extra overzicht te vinden. Dit gebruikt Apple om via de virtuele assistent Siri suggesties door te geven op basis van je smartphonegebruik. Je zult hier veelgebruikte apps en contacten tegenkomen en ook een nieuwsselectie voorgeschoteld krijgen.

Daarnaast is het de bedoeling dat Siri patronen gaat herkennen, zoals welke app je 's ochtends standaard als eerste opent. Het is vervolgens de bedoeling dat je die app vanaf je ontgrendel-scherm kunt openen. Reis je 's ochtends veel op hetzelfde moment, dat zal de iPhone waarschijnlijk op een gegeven moment aangeven hoelang de reis nog duurt.

Dat levert wel de vraag op hoe het zit met je privacy. Volgens Apple-directeur Tim Cook kan het bedrijf niet bij die informatie komen, omdat deze lokaal - dus op je apparaat - wordt opgeslagen.

iOS 9 op een iPhone 6S

Geen apps meer verwijderen bij updaten

Ga je iOS 9 vanavond of later deze week installeren, dan hoef je geen apps of foto's meer te verwijderen om ruimte te maken. De afgelopen jaren was de update zo groot dat veel iPhones, en zeker de kleinere modellen, vaak te vol zaten om de update binnen te halen. Apple heeft dit probleem aangepakt door het softwarepakket, dat voorheen groter was dan 4 GB, terug te brengen tot iets meer dan 1 GB.

Daarnaast moet de batterij van je iPhone langer meegaan, aldus Apple. Zodra je je iPhone met het glas naar beneden legt, signaleert het systeem dat je de telefoon niet gebruikt en verbruikt daardoor minder stroom. Daarnaast kun je via de energiebesparingsmodus het verbruik verminderen, doordat bijvoorbeeld het ophalen van e-mail niet meer automatisch gebeurt.

Verder verdwijnt in iOS 9 de Kiosk, waar je voorheen alle kranten en tijdschriften kon vinden. Al die titels zijn weer een losse app geworden. De iPad heeft vanaf nu de optie om twee app-vensters naast elkaar te zien.

Anders dan Windows en Android

Apple hanteert bij iOS een ander update-beleid dan Google en Microsoft doen bij hun besturingssystemen. Waar Apple er heel bewust voor kiest om in een keer miljoenen apparaten te updaten, doen Microsoft en Google dat veel geleidelijker. Bij Google komt dat vooral omdat de smartphonemakers zelf, zoals Samsung en LG, daar nog tussen zitten. Die ontvangen van Google de nieuwste versie en gooien daar eerst hun eigen sausje overheen.

Doordat Apple iedereen in één keer de kans geeft te updaten, kan het zijn dat je vanavond even moet wachten voordat de update binnen is; virtuele rijen voor de servers zijn niet ondenkbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl