Buma pleit tijdens de Algemene Beschouwingen voor safe havens in het Midden-Oosten
NOS Nieuws

CDA: gepraat over vluchtelingen heeft tot niets geleid

CDA-leider Buma heeft zware kritiek op de manier waarop Europa en het kabinet het vluchtelingenprobleem aanpakken. In de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer zei hij dat er eigenlijk niets gebeurt, "omdat Europa verdeeld is en VVD en PvdA zich alleen maar druk maken om hun eigen profiel".

Buma herhaalde zijn pleidooi om veilige havens te creëren in het Midden-Oosten. Alleen op die manier kan er een einde komen aan de vluchtelingenproblematiek in Europa, zei de CDA-voorman. Volgens Buma moet er militair worden ingegrepen in Syrië en moeten daarbij desnoods grondtroepen worden ingezet.

Gordel van chaos

"Onze samenleving wordt bedreigd als we toelaten dat aan de grenzen van Europa die grote gordel van chaos blijft bestaan. Dat kan Europa niet accepteren."

Het CDA pleitte er verder voor 200 miljoen euro extra in defensie te steken. Een deel daarvan zou uit de begroting voor ontwikkelingssamenwerking moeten komen. Ook naar justitie zou 200 miljoen extra moeten gaan. Dat zou moeten worden betaald door de banenplannen van minister Asscher te schrappen.

Tot verbazing van vooral D66 lijkt het CDA akkoord te gaan met de 5 miljard euro aan lastenverlichting.

Buma: desnoods op de grond optreden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl