President Assad bij een interview, vorige maand
NOS Nieuws

Assad: Westen heeft vluchtelingencrisis zelf ontketend

Het Westen heeft de vluchtelingencrisis helemaal aan zichzelf te wijten, door in de Syrische burgeroorlog terroristische groepen als al-Nusra en IS te steunen. Waar terrorisme is, wordt de infrastructuur verwoest en slaan mensen op de vlucht om te proberen elders een leven op te bouwen.

De Syrische president Assad heeft een duidelijke opvatting over de oorzaak van de vluchtelingenstroom. Hij grijpt een gesprek met een aantal Russische media aan om zijn lezing te geven.

Rusland steunt het Syrische regime openlijk en de media die meedoen aan het interview, zoals de tv-zender RT, staan dan ook dicht bij de Russische overheid of worden daardoor gecontroleerd. Assad verwerpt elke vorm van verantwoordelijkheid voor het conflict in zijn land en de exodus die er gaande is.

Dubbelhartigheid

"Het Westen huilt krokodillentranen over de vluchtelingen, maar houdt ze tegelijkertijd onder schot met machinegeweren. De vluchtelingen zijn vertrokken uit Syrië vanwege het terrorisme, vanwege de terroristen en de moordpartijen."

Assad verwijt het Westen dubbelhartigheid. "Het Westen huilt om de vluchtelingen maar steunt de terroristen sinds het begin van deze crisis, toen ze nog spraken van een 'vreedzame opstand'. Later hadden ze het over 'gematigde oppositie'. Nu heet het dat al-Nusra en IS terroristen zijn, maar dat zou dan de schuld zijn van de Syrische staat of het 'regime' of de president. Zolang ze deze propaganda volhouden, komen er meer vluchtelingen." De enige manier waarop Europa de vluchtelingenstroom tot staan kan brengen, zegt Assad, is stoppen met de steun aan de terroristen.

Uitroeien

De president maakt duidelijk dat het bloedige conflict in Syrië een in zijn ogen gerechtvaardigde strijd tegen terrorisme is. Hij lijkt vastbesloten om die tot het bittere eind te voeren. Groeperingen als al-Nusra worden door het Westen gesteund en zijn zelfs een product van het Westen, betoogt hij.

Als het ècht de bedoeling was om IS uit te schakelen was dat allang gebeurd, denkt Assad. Hij wil zijn tegenstanders vernietigen. "Hun doctrine is gebaseerd op terrorisme, dus een dialoog met zulke groeperingen kan nooit enig resultaat opleveren. We moeten ze bestrijden en compleet uitroeien, praten is totaal zinloos."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl