Door de lastenverlichting neemt de koopkracht toe
NOS Nieuws

'Juichen voor inkomens tot 50.000 euro'

"Werkend Nederland met een inkomen tot 50.000 euro kan juichen." Dat is de conclusie van Stef van Weeghel, belastingexpert van PWC en hoogleraar belastingrecht aan de UvA, na de aangekondigde lastenverlichting van het kabinet.

De lastenverlichting van 5 miljard zal vooral deze groep voordeel opleveren. Dat kan variëren van 100 tot zo'n 500 euro per jaar, zegt Van Weeghel.

Werkenden gaan vanaf 2016 minder inkomstenbelasting betalen door de aangekondigde lastenverlichting van het kabinet. Toch reageren fiscalisten kritisch op de belastingplannen van het kabinet, net als de Raad van State.

Spaargeld

De rijken in Nederland zullen volgens Van Weeghel minder gelukkig zijn met de maatregel om de belastingtarieven op spaargeld (.pdf) aan te passen.

De kleine spaarders varen er wel bij want de belastingvrije voet wordt verhoogd tot 25.000 euro en er wordt straks uitgegaan van een rendement van 2,9 procent in plaats van 4 procent.

Morgan Stanley

Maar voor mensen met spaargeld boven de 100.000 euro gaat het verwachte rendement juist omhoog naar 4,7 procent en boven een miljoen naar 5,5 procent.

"Er wordt fictie op fictie gestapeld", zegt Van Weeghel daarover. "Je wordt geacht met een groter vermogen meer rendement te halen. Maar die 5,5 procent is gebaseerd op de internationale index van Morgan Stanley en die is niet in overeenstemming met de rendementen op de AEX, die de laatste tijd alleen maar omlaag gaan."

Pas in 2017, bij de belastingaangifte over 2016, zullen de gevolgen van deze maatregel te voelen zijn.

Teleurstellend

Van Weeghel vindt het ook een gemiste kans dat een herziening van het gehele belastingstelsel is uitgebleven. "Het huidige stelsel is heel gecompliceerd en arbeid wordt daarin hoog belast."

"Het is echt de vraag of die kans nog een keer langskomt, om 5 miljard beschikbaar te hebben", zegt hij. Hij vindt het vooral jammer dat een hervorming van de btw is uitgebleven, die het mogelijk maakt om de belasting op arbeid nog verder omlaag te brengen.

Daarnaast noemt hij het problematisch dat ook de kloof tussen zzp'ers en werknemers in loondienst is niet aangepakt.

Geschiedenisboekjes

Ook Arjo van Eijsden van Ernst & Young noemt de keuzes van het kabinet begrijpelijk maar teleurstellend. Ook hij had op ingrijpender hervormingen gehoopt: "Vorig jaar had het kabinet het nog over een hervorming die 100.000 banen moest opleveren. Dat die er niet komen was al duidelijk, maar het valt dan toch tegen dat er niet meer in zit."

Het CPB becijfert dat er met het huidige beleid komend jaar 7000 banen bijkomen, dat loopt op tot 35.000 banen over drie jaar.

"Die 5 miljard lastenverlichting had ook gebruikt kunnen worden om het belastingstelsel te herzien. Maar het kabinet gaat liever de geschiedenisboekjes in als het kabinet dat voor 5 miljard lastenverlichting heeft gezorgd", aldus Van Weeghel.

Ingewikkelder

Voor grote bedrijven wordt het ingewikkelder. "Dat komt vooral door plannen voor het tegengaan van belastingontduiking in Europa. Constructies waarbij bedrijven via bijvoorbeeld brievenbusfirma's in landen met lage belastingtarieven miljoenen euro's aan belasting ontwijken moeten moeilijker worden gemaakt", zegt Van Eijsden.

Volgens Van Weeghel moeten Nederland uitkijken dat het belastingklimaat bedrijven niet afschrikt. Het Nederlandse belastingklimaat is minder aantrekkelijk dan dat van bijvoorbeeld Groot-Brittannië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl