Demonstrerende agenten bij het Binnenhof in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Van der Steur bij politieacties: ik heb geld beschikbaar

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft in Den Haag zijn gezicht laten zien bij de politieacties. Agenten blokkeren vier ministeries, uit onvrede over het uitblijven van een goede cao. Volgens Van der Steur heeft hij de bonden verscheidene keren gezegd dat hij bereid is om met hen om tafel te gaan, maar is daarop niet gereageerd.

"Ik doe al zes maanden mijn best voor de agenten. Ik heb geld beschikbaar en kan met hen heel snel tot afspraken komen, maar het is lastig om geld uit te keren als de bonden geen afspraken willen maken", zei Van der Steur tegen verslaggever Henrik-Willem Hofs.

Minister Van der Steur zegt met de bonden om tafel te willen

Toen de minister naar de actievoerende agenten kwam, draaiden die zich uit protest om. "Dat is hun goed recht. Dat ze ongelukkig zijn, doet me heel veel pijn", zei Van der Steur.

De agenten blokkeren de ministeries van Algemene Zaken, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Financiën en Veiligheid en Justitie. Ze laten slechts af en toe iemand naar binnen.

Politiebond ACP wil dat minister Van der Steur luistert

Het ministerie van Algemene Zaken ligt op het Binnenhof. "Het is niet duidelijk of de blokkade van dit ministerie gevolgen heeft voor de Algemene Beschouwingen, vandaag in de Tweede Kamer", zei verslaggever Jeroen de Jager in het NOS Radio 1 Journaal.

Verwacht wordt dat zo'n vijfduizend politieagenten aan de actie meedoen. "Den Haag heeft nog nooit zo blauw gezien", zegt verslaggever Henrik-Willem Hofs. De blokkade van de ministeries duurt waarschijnlijk tot 13.00 uur. Daarna willen de agenten naar het Malieveld lopen om te demonstreren.

Protesterende agenten houden topambtenaar Erik Akerboom tegen

Politiebureaus dicht

Omdat agenten uit het hele land aan de actie meedoen, zijn veel politiebureaus tussen 07.00 en 17.00 uur dicht. Gisteren waren veel bureaus ook al dicht uit protest tegen het uitblijven van een goede cao. Agenten reageerden alleen nog op noodsituaties.

De politie voert al maanden actie voor een betere cao. Het kabinet biedt 5 procent loonsverhoging en een eenmalige toeslag van 500 euro, maar dat gaat volgens de FNV ten koste van de pensioenen. Minister Van der Steur heeft dus gezegd dat hij geld beschikbaar heeft en graag met de bonden om tafel wil, maar die hebben daar nog niet op gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl