Veel vluchtelingen zijn ziek en ondervoed Vice News

Met honderden tegelijk worden ze vastgehouden in een fabriekshal. Eten en drinken krijgen ze alleen als ze geluk hebben. In Libië worden vluchtelingen onder verschrikkelijke omstandigheden vastgehouden door milities, blijkt uit beelden van de website Vice. 

Het internationale online magazine met onderzoeksjournalistiek heeft een documentaire online gezet over een kamp buiten de Libische hoofdstad Tripoli. Er waren niet eerder beelden uit de kampen zelf.

Er is weinig voedsel en veel mensen in het kamp zijn ziek en uitgedroogd. Militieleden houden de vluchtelingen in bedwang met zwepen en waarschuwingsschoten.

De vluchtelingen komen uit Afrikaanse landen als Somalië en Eritrea. Ze hebben vaak een barre tocht door de woestijn achter de rug om Libië te bereiken. Van daaruit hopen ze door te kunnen reizen naar Italië. Maar in Libië worden ze tegengehouden door de milities die grote delen van het land controleren.

De milities zeggen dat ze in opdracht van de Libische regering de vluchtelingen van straat halen. Dat zou goed zijn voor de orde in het land. 

Geen eten

Maar om de veiligheid van de migranten geven ze weinig, zeggen de vrouwen die zijn gescheiden van hun mannen. "Als ze de camera zien dan geven ze voedsel en water en doen ze aardig", zegt een van de vrouwen. "Maar als jullie weg zijn beginnen ze ons te mishandelen. Soms geven ze ons voedsel, soms niet. De jongens krijgen helemaal geen eten." 

De beelden van Vice zijn gedraaid in juni. Er is volgens de makers weinig reden om aan te nemen dat de situatie sindsdien is verbeterd.

STER reclame