NOS Nieuws

Oppositie dreigt justitiebegroting af te keuren

'Dit is een deplorabele begroting'

De oppositiepartijen CDA, SP, D66, ChristenUnie en SGP hebben veel kritiek op de begroting van Veiligheid en Justitie. Als er geen aanpassingen komen, dreigen de partijen tegen te stemmen in de Eerste Kamer.

CDA-Kamerlid Keijzer zei in het programma Nieuwsuur gisteravond dat het een deplorabel stuk is en dat allerlei beloftes om de veiligheid te vergroten, niet zijn doorgevoerd. "Per 5000 bewoners een wijkagent, een bepaalde spreiding van politiebureaus, de verdeling van de rechtbanken over Nederland. Daar wordt allemaal niet aan tegemoet gekomen."

Ze wijst erop dat er bovendien wordt bezuinigd op het Openbaar Ministerie en dat de inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD "helemaal aan het einde van de veiligheidsketen komen". Dat is onverantwoord, vindt ze.

Houtje-touwtje

De ChristenUnie heeft ook kritiek. Kamerlid Segers sprak van een houtje-touwtje-begroting. Hij zei dat de VVD met veiligheid als topprioriteit de verkiezingen inging. "En dan komen ze met zo'n begroting die aan alle kanten rammelt. Dat is echt onverantwoord."

D66 noemde de justitiebegroting gatenkaas. "Er zitten heel wat dingen in die niet houdbaar zijn en die echt opgelost moeten worden", zei Kamerlid Verhoeven.

Het CDA stemde vorig jaar ook tegen de begroting van Veiligheid en Justitie. Kamerlid Keijzer. "En dit jaar is hij nog slechter."

De SGP was niet bij Nieuwsuur, maar liet achteraf weten het eens te zijn met de kritiek.

De kritiek van de oppositie komt vandaag aan de orde in de Tweede Kamer, tijdens de Algemene Beschouwingen.

De Algemene Politieke Beschouwingen zijn vanaf 10.25 uur te volgen op NPO 1, NPO Politiek en NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl