Pau Gasol is belangrijk bij de winst van Spanje in de kwartfinales van het EK basketbal

Spaanse basketballers naar halve finales EK

Spanje is voor de negende keer op rij doorgedrongen tot de halve finales van het EK basketbal. De kampioen van 2009 en 2011 was in Lille met 73-71 te sterk voor Griekenland.

De Grieken werden in 2005 nog Europees kampioen, eindigden in 2007 als vierde en sleepten in 2009 brons in de wacht. De vorige twee EK's werd echter evenmin de laatste vier gehaald.

Spanje kwam voor rust op een 39-30 voorsprong, maar Griekenland herstelde zich en leidde elf minuten voor tijd met 57-53. In de slotfase nam Spanje toch weer afstand. Pau Gasol van Chicago Bulls was topscorer van Spanje met 27 punten.

Frankrijk ook naar de halve finales

Spanje ontmoet in de halve finales Frankrijk, dat in Lille voor 22.000 toeschouwers afrekende met Letland (84-70). De Fransen begonnen matig en kwamen in het eerste kwart met 25-21 achter. Daarna viel Letland terug.

Frankrijk had de achterstand halverwege al omgebogen: 40-38. Het verschil aan het einde was uiteindelijk 14 punten. Het derde kwart met slechts 7 punten voor Letland was het breekpunt.