ANP

Er komen steeds meer grote opvanglocaties in Nederland. De koepelgevangenissen in Arnhem en Haarlem gaan asielzoekers huisvesten en de Jaarbeurs in Utrecht zal een paar honderd vluchtelingen opvangen. Dat heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gezegd tegen de NOS. 

De eerste tweehonderd asielzoekers komen vanavond al in Utrecht aan. Tot oktober worden in de Jaarbeurs 500 mensen opgevangen. 

In alle drie de gevallen gaat het om noodopvang. De vluchtelingen in Haarlem worden binnen een week verwacht, daar gaat het om zo'n 350 mensen. In Arnhem worden 350 tot 450 vluchtelingen opgevangen.

Dat het COA nu ook leegstaande gevangenissen wil gebruiken als opvanglocatie, geeft aan hoe hoog de nood is. De gevangenis in Arnhem werd eerder afgewezen, maar de afgelopen dagen oefende het COA zware druk uit op de gemeente om de koepelgevangenis toch beschikbaar te stellen.

"We bieden de mensen een bed maaltijden en rust"

Ook de gemeente Amsterdam gaat tijdelijk noodopvang bieden. De stad vangt de komende weken circa 1500 mensen op. Waar ze dat gaan doen is nog niet bekend, maar gedacht wordt aan panden die leeg staan, sporthallen en andere tijdelijke locaties die snel beschikbaar zijn.

Volgens de gemeente Amsterdam melden zich elke dag tientallen asielzoekers bij de vreemdelingenpolitie op Amsterdam CS. Normaal verwijst die vluchtelingen meteen door naar het aanmeldcentrum in Ter Apel, maar omdat dat vol is, heeft het COA om hulp gevraagd aan Amsterdam.

Weert

De gemeenteraad van Weert heeft bijna unaniem besloten om asielzoekers op te vangen in de Van Horne Kazerne. Het gaat om maximaal duizend mensen voor een periode van vijf jaar. 

De gemeenteraad steunt daarmee het college, dat afgelopen vrijdag al akkoord ging met de opvang. Volgens de gemeente is de kazerne vanwege alle faciliteiten die op het terrein zijn, bijzonder geschikt voor de opvang van vluchtelingen.

De eerste vluchtelingen zijn er inmiddels al aangekomen, meldt een werknemer van defensie op Twitter.

Koepelgevangenis Arnhem wordt noodopvang

STER reclame