AFP
NOS Nieuws

Hongarije pakt 174 asielzoekers op

Hongarije heeft 174 migranten opgepakt en zestien asielaanvragen aan de grens met Servië afgewezen. De opgepakte migranten probeerden illegaal de grens over te steken en worden waarschijnlijk vervolgd.

Een asielaanvraag is op dit moment de enige manier om Hongarije binnen te komen. Het land heeft om middernacht de grens gesloten voor vluchtelingen.

Geen reden voor toelating

Premier Orbán van Hongarije zei maandag dat hij geen reden ziet om migranten toe te laten, als ze nog geen asiel in Servië hebben aangevraagd. Volgens hem is Servië ook een veilig land.

De eerste zestien asielaanvragenzijn daarom afgewezen. Er zijn nog 32 aanvragen binnengekomen die nog beoordeeld moeten worden.

Onhoudbaar

Correspondent Marcel van der Steen is ter plaatse. Hij zegt op NPO Radio 1 dat de Servisch-Hongaarse grens voorlopig niet geopend zal worden. De situatie is op den duur onhoudbaar, denkt Van der Steen.

Het aantal migranten aan de grens groeit, terwijl het dichtstbijzijnde vluchtelingenkamp hen geen onderdak kan bieden. Migranten zetten tentjes op of zitten op de grond. De situatie deed correspondent Van der Steen denken aan de mensonterende omstandigheden waaronder asielzoekers bivakkeren aan de grens tussen Griekenland en Macedonië.

Hek

Roemenië bekritiseerde het Hongaarse plan om een hek op de grens uit te breiden naar de grens met Roemenië. Volgens de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken is het afsluiten van de grens in strijd met de “Europese geest”.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl