ANP
NOS Nieuws

Raad van State: nalaten belastinghervorming gemiste kans

De Raad van State vindt het een gemiste kans dat het kabinet de aangekondigde belastinghervormingen niet doorvoert. Dat schrijft het hoogste adviesorgaan in een advies over de Miljoenennota.

De Raad van State begrijpt dat het economisch weer wat beter gaat en dat de regering 5 miljard euro uittrekt voor lastenverlichting. Tegelijkertijd vraagt de raad zich af of het verantwoord is om daarvoor voor lief te nemen dat het begrotingstekort op een hoger percentage uitkomt dan nodig.

Volgens de Raad van State zijn de risico's en onzekerheden waarmee de economische groei gepaard gaan groot. "Hierdoor kan achterstallig onderhoud ontstaan dat kan leiden tot pijnlijke maatregelen in de toekomst."

Een gemiste kans

De Raad van State had liever gezien dat de regering de voorgenomen lastenverlichting anders had gedekt, bijvoorbeeld door de uitgaven ergens anders te beperken. De voorgenomen lastenverlichting noemt de Raad van State dan ook een gemiste kans. In het advies staat ook dat de Raad van State "verdere beleidsimpulsen" mist voor de vergroening van de economie.

Voor de zomer liepen de gesprekken over herziening van het belastingstelsel stuk; de coalitie kwam er niet uit met een aantal oppositiepartijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl