ANP
NOS Nieuws

Nederlandse hypotheekrente al 6 jaar hoogste in EU

De Nederlandse hypotheekrente lag de afgelopen zes jaar gemiddeld hoger dan die in andere eurolanden, blijkt uit een rapport van de Europese Centrale Bank (ECB) over de Europese huizenmarkt. Landen met de laagste hypotheekrente zijn Oostenrijk, Spanje en Duitsland.

Een van de oorzaken van de hogere rente is dat huizenkopers in Nederland geen eigen geld hoeven mee te nemen bij het afsluiten van een hypotheek. In landen als Duitsland, België en Frankrijk is dit wel het geval. Banken financieren daar dus in de regel niet de gehele hypotheekschuld. Daardoor is het risico dat de banken daar lopen, lager en kunnen zij lagere rentetarieven hanteren dan in Nederland.

Weinig concurrentie

Daarnaast speelt mee dat er weinig concurrentie is op de Nederlandse markt. De grootste banken hebben 80 procent van de markt in handen. Ook dat zorgt voor relatief hogere rentes.

Buitenlandse spelers durven het niet aan om in Nederland actief te worden, constateerde DNB nog in juni. Zij begrijpen de specifieke kenmerken van de markt hier niet goed, zoals de hypotheekrenteaftrek, de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en het feit dat huizenkopers hier geen eigen geld mee hoeven te nemen.

Huizen in Europa duurder

Uit het rapport van de ECB blijkt verder dat de gemiddelde huizenprijzen in de eurozone sinds het voorjaar van 2014 eindelijk weer structureel stijgen, na een tijdelijke opleving in 2010. De ECB verwacht dat deze stijging doorzet.

Niet in alle landen worden de huizen duurder. In bijvoorbeeld Frankrijk, Griekenland en Italië blijven de prijzen dalen. In Spanje en Ierland zit de huizenmarkt weer in de lift.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl