1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Troonrede over vluchtelingen: instroom beperken, beter verdelen

Europa moet de instroom van vluchtelingen beperken en de mensen beter verdelen over de lidstaten. Dat zei koning Willem-Alexander in de Troonrede.

"De vluchtelingenstroom groeit en duldt geen afwachtende houding. De huidige situatie creëert spanningen in Europa", zei hij. "Dit vraagt om scherpe keuzes voor beperking van de instroom en een betere verdeling over de lidstaten."

Het eerste deel van de Troonrede ging vooral over het herstel van de economie. "Nederland staat er in sociaal-economisch opzicht relatief goed voor", zei de koning.

Koning: Europa moet de instroom van vluchtelingen beperken

Bijna iedereen gaat er volgend jaar in koopkracht op vooruit, maar het is nog geen tijd om achterover te leunen. "De werkloosheid is nog te hoog. Het aantal banen neemt weliswaar toe, maar te veel mensen kunnen nog geen werk vinden."

Volgens het kabinet is het belangrijk dat iedereen het herstel gaat voelen, "zodat mensen weer met groeiend optimisme naar de toekomst durven te kijken".

Terreur

Verder ging het in de Troonrede onder meer over de dreiging van radicalisering en terroristische aanslagen in Europa. "Dat zet de samenleving onder druk, is een voedingsbodem voor onderling wantrouwen en een gevaar voor de sociale cohesie in ons land."

Het is de derde Troonrede van koning Willem-Alexander, die in 2013 zijn moeder opvolgde. Vorig jaar verwees hij naar de ramp met de MH17. Het jaar daarvoor stond in het teken van de participatiesamenleving.

Later vanmiddag presenteert minister Dijsselbloem de Miljoenennota. Veel plannen voor volgend jaar zijn al uitgelekt.

Koning: geen tijd om achterover te leunen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl