NOS

Een van de best bewaarde geheimen van prinsjesdag: de jurk van de koninigin. Pas toen ze instapte in de Gouden Koets kon Nederland zien wat ze vandaag draagt.

Het is een handbeschilderde zijden organza japon, versierd met verschillende kraalsoorten. De Nederlandse ontwerper Jan Taminiau heeft de jurk gemaakt. Hij gebruikte verschillende borduurtechnieken zoals broderie d’art, handsteken en cannetille borduur.

Japanse kamer

De creatie is geïnspireerd op de Japanse kamer in Paleis Huis ten Bosch. De koningin draagt een bijpassende haardecoratie van driedimensionale vertalingen van de bloemen uit de jurk. Máxima draagt het Ordelint en de Ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw.

Koning Willem-Alexander draagt een jacquet met grijs vest met het draaginsigne Ridder Militaire Willems-Orde.

Zigzagpatroon

Prinses Laurentien draagt een groene jurk met een zigzagpatroon en opengewerkte mouwen. Daarbij draagt ze een haardecoratie gemaakt van sinamay-stof met bijpassende Franse fijngeweven tule. Ze draagt de versierselen die bij het Grootkruis in de Huisorde van Oranje horen.

Prins Constantijn draagt een jacquet met grijs vest. De prins draagt de knoop van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw.

STER reclame