ANP
NOS Nieuws

Prinsjesdag: koninklijk paar zwaait publiek toe

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima hebben vanaf het balkon van Paleis Noordeinde het publiek toegezwaaid. Naast het koninklijk paar stonden ook prins Constantijn en prinses Laurentien. Het publiek reageerde enthousiast; zo zong iemand uit volle borst "Oranje boven". Traditiegetrouw stonden er veel mensen bij het paleis.

Eerder vandaag vertrok rond 13.00 uur de Gouden Koets van Paleis Noordeinde voor de traditionele tocht door Den Haag naar het Binnenhof. De koets werd vooraf gegaan door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en begeleid door militairen. Ook prins Constantijn en prinses Laurentien reden mee. Zij zaten in de Gala Glas Berline.

Langs de route stonden vanaf vanmorgen vroeg al toeschouwers. "Ik ben er ieder jaar", zei een van hen. "Sinds 1959 kom ik al naar Prinsjesdag. Elke keer is het anders: andere mensen, andere sfeer. Maar het is altijd leuk." Toch was niet iedereen te spreken over de harde wind die er stond. "Jammer dat het zulk weer is. Het zou leuker zijn als de zon zou schijnen.

Troonrede

In de Ridderzaal sprak de koning de Troonrede uit voor de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal. Behalve het kabinet, woonden als ieder jaar ook diplomaten en vertegenwoordigers van belangrijke staatsorganen, zoals de Raad van State, de vergadering bij.

Het is voorlopig de laatste keer dat de koets voor de rijtoer op Prinsjesdag wordt gebruikt. De komende drie à vier jaar is hij uit de roulatie voor onderhoud en restauratie. De Gouden Koets wordt vervangen door de Glazen Koets.

De gemeente Den Haag was vanmorgen nog druk bezig met de laatste voorbereidingen. Zo werden straten geveegd en zand op de straten gestrooid zodat de paarden niet konden uitglijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl