Het publiek wacht vol spanning op het koningspaar
NOS Nieuws

Den Haag stroomt vol voor Prinsjesdag

Den Haag stroomt vol met mensen die de koninklijke stoet aan het begin van de middag langs willen zien komen. In de Gouden Koets rijden koning Willem-Alexander en koningin Máxima van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof, waar de koning de troonrede zal uitspreken.

"Ik ben er ieder jaar", zegt een toeschouwer. "Sinds 1959 kom ik al naar Prinsjesdag. Elke keer is het anders: andere mensen, andere sfeer. Maar het is altijd leuk." Toch is niet iedereen te spreken over de harde wind die er staat. "Jammer dat het zulk weer is. Het zou leuker zijn als de zon zou schijnen.

'Regen of niet. We blijven hier gewoon'

Veel mensen komen voor de Gouden Koets, zegt verslaggever Kysia Hekster. "Om een laatste glimp van het rijtuig op te vangen." Na Prinsjesdag gaat de koets drie tot vier jaar uit de roulatie voor restauratie.

Glazen Koets

Ook al staat de koets symbool voor Prinsjesdag, hij heeft niet altijd meegereden. "Koningin Wilhelmina vond de Glazen Koets mooier en reed daar een aantal keer in. Dat is ook de koets die de Gouden Koets gaat vervangen", zegt Hekster.

De gemeente Den Haag heeft de laatste voorbereidingen getroffen. Zo zijn de straten vanmorgen geveegd, en is er zand op de straten gegooid zodat de paarden niet uitglijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl