Vluchtelingen op het station van München AFP

De Verenigde Naties zijn diep teleurgesteld over het mislukte overleg van Europese ministers over de herverdeling van 120.000 vluchtelingen. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is er snel een besluit nodig en moet de EU in actie komen. 

"Toen ik hoorde dat de ministerraad pas in oktober weer bijeenkomt om verder te praten, dacht ik: dit kan niet waar zijn", zei de hoge commissaris voor de vluchtelingen António Guterres in het Europees Parlement. 

Ook de Internationale Organisatie voor Migratie laakt de besluiteloosheid van de EU. De organisatie vreest dat er nog meer bootvluchtelingen omkomen als de Unie niet snel duidelijke afspraken maakt.

De ministers kwamen gisteren wel tot een akkoord over de verdeling van 40.000 vluchtelingen. Maar over de verdeling van nog eens 120.000 mensen werden ze het niet eens. Staatssecretaris Dijkhoff van Justitie zei na afloop wel dat er voldoende draagvlak is voor het voorstel, zodat er op de volgende vergadering wel een bindend besluit kan worden genomen. 

Minder EU-geld

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken De Maizière vindt dat landen die niet willen meewerken aan een eerlijkere verdeling van de vluchtelingen in Europa minder EU-geld moeten krijgen. De dwarsliggers zijn vooral Oost-Europese landen. Veel van hen ontvangen meer EU-geld dan ze bijdragen. 

Voorzitter Juncker van de Europese Commissie pleitte er vorige week ook al voor om landen die niet meewerken in de portemonnee te treffen. 

STER reclame