Getty Images
NOS Nieuws

Hongarije arresteert eerste vluchtelingen

In Hongarije zijn sinds middernacht zeker zestien vluchtelingen gearresteerd omdat ze illegaal de grens zijn overgestoken vanuit Servië. Een woordvoerder van de Hongaarse autoriteiten zegt tegen persbureau Reuters dat het gaat om negen Syriërs en zeven Afghanen.

Volgens de Hongaarse politie zijn de opgepakte vluchtelingen mogelijk onder het hek door gekropen, dat de Hongarije langs de grens heeft geplaatst.

Celstraf

Vannacht om 00.00 uur sloot Hongarije de grens met Servië om de stroom vluchtelingen richting Duitsland tegen te gaan. Kort voor middernacht werd een van de grensovergangen geopend om de laatste groep migranten binnen te laten.

Vluchtelingen die vanaf vandaag de grens oversteken, riskeren een gevangenisstraf van drie jaar. Migranten die een gat in het hek knippen, kunnen volgens de nieuwe wetten vijf jaar de cel in gaan. De grens wordt bewaakt door speciale politie-eenheden en de Hongaarse premier Orbán heeft ook het leger naar de grensstreek gestuurd om de politie te ondersteunen.

Veilig

Sinds middernacht laat Hongarije alleen nog vluchtelingen toe die in Servië al een asielaanvraag hebben gedaan. Migranten die dat niet deden, zullen door Hongarije worden teruggestuurd naar Servië.

Volgens Orbán is Servië een veilig land. Vluchtelingen die alleen veiligheid zoeken, hoeven volgens de premier niet door te reizen naar Hongarije, Oostenrijk of Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl