EPA

Er is nog geen sprake van grote paniek of boosheid onder de vluchtelingen bij de grens van Servië, die sinds middernacht Hongarije niet meer in mogen. "Er is nu een soort gelatenheid", zegt correspondent Marcel van der Steen vanuit een Servisch dorp vlak bij de grens. "Er stonden bij zonsopgang nog geen mensen aan de grens te wachten."

Om middernacht sloot Hongarije de grens met Servië. Vluchtelingen worden vanaf vandaag teruggestuurd en iedereen die toch illegaal de grens passeert, riskeert een gevangenisstraf. In totaal passeerden gisteren ruim 9000 vluchtelingen de grens. Dat is volgens de Hongaarse politie een record.

"Vlak voor 00.00 uur werd een van de grensovergangen voor de laatste keer geopend", zegt Van der Steen in het NOS Radio 1 Journaal. "De vluchtelingen stonden in rijen opgesteld en werden aan de Hongaarse kant van de grens in bussen geladen. Toen ging het hek dicht. Een aantal mensen kwam te laat, de laatkomers konden er niet meer in." Van der Steen ziet op dit moment geen woede onder de tegengehouden asielzoekers. "Er is nog geen collectieve boosheid. Ik zie het nu, vlak na de nacht, dan ook niet zo snel gebeuren dat ze de grens hier gaan bestormen."

'De politie en de VN doen niets'

Vluchtelingen die Hongarije niet in kunnen worden opgevangen in een kamp in het Servische dorp Kanjiza, een paar kilometer verderop. Dat zal snel overvol raken, verwacht Van der Steen. "Er is plek voor ongeveer duizend mensen, maar de afgelopen dagen kwamen via Macedonië dagelijks zo'n 7000 vluchtelingen Servië binnen. Als het hier vol raakt, kan die collectieve boosheid alsnog ontstaan."

Nu Hongarije de grens heeft gesloten is het volgens Van der Steen mogelijk dat de asielzoekers op termijn een andere route zullen kiezen. "Ze zullen toch proberen om West-Europa te bereiken. Langs de oostkant via Roemenië of anders via het westen door Kroatië. Dat land zegt nu dat iedereen welkom is, maar als het daar ooit uit de hand dreigt te lopen kan dat ook weer veranderen."

STER reclame