ANP

In Den Haag worden de laatste voorbereidingen getroffen voor Prinsjesdag. De dranghekken en tribunes staan al klaar op de route langs het Lange Voorhout voor de rijtoer met de Gouden Koets. Er is vanochtend vroeg nog geveegd door de reinigingsdienst van de gemeente en straks komen er mensen langs om de route te controleren.

In een straatje verderop, de Denneweg, is vroeg in de ochtend al volop activiteit. Met een karretje worden grote zakken meel uit een vrachtwagen geladen bij een bakkerij. Eigenaar Frans Hessing heeft de eerste dozen met oranjegebak al klaar voor onder meer het ministerie van Financiën en de Grote Kerk aan het Lange Voorhout.

Oranje glazuur

De Hagenaar heeft het oranjegebak, de oranje tompoezen, oranje moorkoppen en koffiebroodjes met oranje glazuur vannacht gebakken. Een deel van de lekkernijen wordt in de vroeg ochtend bezorgd voordat de hele binnenstad is afgesloten.  

'Op Prinsjesdag wil men graag een oranje "gebakkie" bij de koffie'

Hessing gaat ervan uit dat leden van het Koninklijk Huis ook van zijn oranje gebak hebben gegeten. "Wij moeten regelmatig wat afleveren op Paleis Noordeinde", zegt Hessing. Ook komen veel klanten een gebakje kopen om thuis voor de tv op te eten.

Het koffertje is inmiddels aangekomen op het ministerie van Financiën. Het speciale exemplaar, dat in 1946 voor het eerst werd gebruikt oud-minister Lieftinck, zal om 15.00 uur door minister Dijsselbloem worden overhandigd aan de Tweede Kamer.

Gouden Koets

Om 13.00 uur vertrekt de Gouden Koets vanaf Paleis Noordeinde via het Lange Voorhout en de Korte Vijverberg naar het Binnenhof. De koets is voorlopig voor het laatst te zien. Na Prinsjesdag gaat het rijtuig voor drie tot vier jaar uit de roulatie voor onderhoud. 

De koets kan wel een grondige restauratie gebruiken, vertelt Koninklijk Huis-verslaggever Karin Alberts. "Er zitten fikse scheuren in het hout, de bekleding is wat sleets en er zitten lekkageplekken in het zijden hemeltje tegen het dak." 

Volgens Alberts is het niet erg dat de Gouden Koets de komende jaren niet rijdt. "Dan wordt namelijk de Glazen Koets in gebruik genomen en dat is ook een heel mooi exemplaar. Die koets is nog ouder en is de afgelopen jaren volledig gerestaureerd. Volgend jaar valt er dus ook genoeg te zien, maar dit jaar rijdt de Gouden Koets nog gewoon."

Slecht weer

Twee Oranjefans uit Sint Jansklooster, Overijssel, wilden er daarom dit jaar per se bij zijn. "We vinden het toch wel jammer dat de koets er volgend jaar niet is. We zijn nu extra vroeg, zodat we de Gouden Koets nog een keer kunnen zien."

Er wordt vandaag onstuimig weer verwacht. Vanmiddag langs de kust is er kans op zware windstoten. Ook zijn er buien, waarbij het kan onweren. Ondanks het slechte weer staan de twee koningshuis-liefhebbers uit Sint Jansklooster de hele dag langs de route. "Dit moet je gewoon meemaken."

STER reclame