ANP
NOS Nieuws

TU Delft stijgt op internationale ranglijst

De Technische Universiteit Delft is 22 plaatsen gestegen op de QS World University Ranking, een jaarlijkse ranglijst van universiteiten. De TU Delft ging van de 86e naar de 64e plaats.

Volgens de TU is de stijging deels te verklaren door verfijningen in de manier waarop de score wordt berekend en de ranglijst wordt samengesteld.

De Universiteit van Amsterdam is net als in 2014 de hoogst scorende Nederlandse universiteit op de lijst, maar de UvA is wel 5 plaatsen gezakt ten opzichte van vorig jaar.

MIT, Harvard en Cambridge

De wereldranglijst wordt net als in 2014 aangevoerd door het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Daarna volgen Harvard, Cambridge, Stanford, Caltech en Oxford.

De QS World University Ranking kent ook specialisatieranglijsten. Op de ranglijst voor ingenieurswerk en technologie komt de TU Delft op de 19de plek. Op het gebied van levenswetenschappen en medicijnen scoort de UvA van de Nederlandse universiteiten het beste met een 32ste plek.

800 universiteiten

Leiden gaat aan de leiding bij de kunst- en geesteswetenschappen met een 40ste plaats. Op de wereldranglijst voor sociale wetenschappen en management heeft de Erasmus Universiteit Rotterdam de hoogste positie, ook met een 40ste plek.

QS voert de ranglijst van beste universiteiten sinds 2004. De opstellers beoordelen wereldwijd ruim 800 instellingen op onder meer faciliteiten, onderzoeksmogelijkheden en innovatie.

Nederlandse universiteiten op de QS World University Ranking 2015

UniversiteitPlaats
Universiteit van Amsterdam55
Technische Universiteit Delft64
Universiteit Utrecht94
Universiteit Leiden95
Rijksuniversiteit Groningen100
Technische Universiteit Eindhoven117
Erasmus Universiteit Rotterdam126
Wageningen University135
Maastricht University169
Vrije Universiteit Amsterdam176
Radboud Universiteit Nijmegen177
Universiteit Twente188
Tilburg University293

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl