NOS Wielrennen

Is Dumoulin een ronderenner in spé?

Is Dumoulin een ronderenner in spé?

Na zijn goede prestaties in de Vuelta rijst de vraag of Tom Dumoulin in de toekomst vaker een rol van betekenis kan spelen in de grote wielerronden. Moet de tijdritspecialist, die tijdens de Vuelta tot en met de voorlaatste dag in de leiderstrui reed, wellicht zijn focus verleggen of op zoek naar een grote ploeg? Ervaringsdeskundigen Erik Breukink en Steven Rooks laten hun licht schijnen over die vraag.

Tijdens de afgelopen Tour zette Dumoulin zijn zinnen op de gele trui, die hij wilde veroveren in eigen land. Tijdens de proloog in Utrecht moest het gebeuren, maar de missie mislukte. De Tour liep uit op een grote teleurstelling, want al in de derde etappe kwam hij zwaar ten val. Einde Tour.

Gelden

Dumoulin moest rust nemen en revalideren, maar verscheen enigszins verrassend toch aan de start van de Vuelta. Daarin liet hij zich direct gelden, reed hij zes dagen in de leiderstrui en won hij twee etappes. Tot de voorlaatste dag was hij kandidaat voor de eindzege. "Hij heeft laten zien dat hij over drie weken heel grote prestaties kan neerzetten. Dat hij een heel hoog niveau kan vasthouden", zei Erik Breukink.

"Met zijn wapen, de tijdrit, kan hij in een ronde heel veel doen. Want tijdens het tijdrijden rijdt hij die kleine klimmers op drie minuten. Hij was er nu al zo dichtbij, dus ik zie wel een heel mooie toekomst voor hem weggelegd."

Een aangeslagen Tom Dumoulin na de dramatische derde Tour-etappe

Voetsporen

De 51-jarige Breukink, ploegleider bij Roompot, werd in zijn loopbaan tweede in de Giro en derde in de Tour. Kan Dumoulin in zijn voetsporen treden, door in de grote ronden mee te doen om de podiumplekken?

"De vraag is of hij voor het rondewerk gaat. Dat vergt veel van je, zowel fysiek als psychisch. Om hem heen moet dan een aantal dingen veranderen. Dan moet je wel een paar mannetjes hebben die je in de bergen bij kunnen staan."

Schitteren

In 1988 werd Steven Rooks tweede tijdens de Tour de France. "We willen hem in de Tour ook zoals in de Vuelta zien schitteren", aldus Rooks, die Dumoulin een ruwe diamant noemt.

"Maar hij heeft een bepaalde strategie in zijn hoofd met het oog op de Spelen van Rio. We moeten dus niet meteen verwachten dat hij volgend seizoen mee zal doen om de prijzen in de Tour", aldus Rooks, die niet van mening is dat Dumoulin direct op zoek moet naar een nieuwe ploeg.

"Hij is bij Giant-Alpecin op zijn gemak en dat betekent dat je vertrouwen krijgt. Een lekker gevoel hebben is veel meer waard dan meteen het kopmanschap te krijgen. Dat is misschien financieel interessant, maar dat komt vanzelf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl