AFP

De Servisch-Hongaarse grensovergang bij Röszke, die door vluchtelingen wordt gebruikt om door te reizen naar het westen, is door tientallen Hongaarse politieagenten afgesloten. De agenten hebben zich samen met bereden politie geposteerd op het spoor waarover de asielzoekers Hongarije inlopen. 

Honderden asielzoekers moesten rechtsomkeert maken toen ze zagen dat de overgang was geblokkeerd door agenten en prikkeldraad. De spoorovergang wordt ook vanuit de lucht in de gaten gehouden. 

Tot het moment dat het spoor werd afgesloten, kwamen er vandaag meer dan 11.000 mensen over deze overgang. In de afgelopen weken passeerden hier vele tienduizenden mensen.

Vluchtelingen haasten over Hongaarse grens

Hek

Langs de grens met Servië is een 175 kilometer lang hek geplaatst om migranten tegen te houden. De overgang bij Röszke was nog de enige sluiproute die niet door het hek was afgesloten.

De Hongaarse regering heeft nieuwe aangescherpte regels voor immigratie doorgevoerd. De wetten gelden vanaf morgen; zo riskeert iedereen die illegaal vanuit Servië Hongarije binnenkomt, drie jaar celstraf. Op het knippen van een gat in het hek staat vijf jaar gevangenisstraf.   

De Hongaarse premier Viktor Orbán, die ook de aanzet gaf tot de bouw van het grenshek, waarschuwde in een interview dat vanaf morgen de meeste asielverzoeken zullen worden afgewezen. 

Hongaarse grens dicht

STER reclame