President Nieto (rechts) en minister van Buitenlandse Zaken Ruiz Massieu in overleg over het incident
NOS Nieuws

'Egyptische luchtmacht bombardeerde toeristen in woestijn'

Mexicaanse toeristen die zondag per ongeluk het doelwit werden van het Egyptische leger, zeggen dat ze vanuit de lucht werden bestookt door een vliegtuig en helikopters. Dat heeft de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken verklaard. Bij de aanval in de woestijn ten westen van Caïro kwamen twaalf toeristen om het leven en raakten tien mensen gewond.

Volgens Egypte zijn er acht Mexicanen onder de dodelijke slachtoffers; de Mexicaanse minister zegt de dood van twee landgenoten te kunnen bevestigen.

De Mexicaanse ambassadeur in Caïro heeft zes gewonde Mexicanen in het ziekenhuis bezocht. Van hen hoorde hij dat ze vanuit de lucht onder vuur waren genomen, toen ze voor een pauze waren gestopt.

Volgens Egypte maakte het leger in dat deel van de woestijn jacht op "terroristische elementen" en zagen de militairen de groep toeristen in terreinwagens aan voor de gezochte terroristen. De groep bevond zich volgens de autoriteiten in verboden gebied.

Verdachte omstandigheden

De Mexicaanse president is verontwaardigd over het incident en eist een diepgaand onderzoek. Egypte heeft dat inmiddels toegezegd.

De bevolking in Mexico is sceptisch over deze verontwaardiging, zegt correspondent Cees Zoon. "Veel Mexicanen zouden het fijn vinden als de president zich ook zo druk maakt over burgers die in het eigen land onder verdachte omstandigheden om het leven komen. Niet zelden zijn veiligheidstroepen of politie daarbij betrokken."

In het bijzonder is er in het land verontwaardiging over de verdwijning van 43 demonstrerende studenten, een jaar geleden. Internationale experts lieten eerder deze maand niets heel van het onderzoek van de Mexicaanse overheid naar deze verdwijning. De president is hierdoor in verlegenheid gebracht. "Het voorval in Egypte is voor hem een goede bliksemafleider", zegt Zoon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl