Controle bij grensovergang Hazeldonk, maart vorig jaar rond de NSS-top in Den Haag ANP

Mobiele teams van de marechaussee gaan extra controles in de grensstreek uitvoeren. Dat heeft staatssecretaris Dijkhoff gezegd in Brussel.

Hij is in Brussel voor een extra overleg met zijn Europese collega's over de vluchtelingencrisis. "Dit is een methode om snel te zien of de stroom zich verplaatst naar Nederland", zegt Dijkhoff. Als dat inderdaad het geval is, wordt bekeken of aanvullende maatregelen worden genomen.

"We gaan niet iedereen tegenhouden aan de grens. Met deze maatregel worden alleen vaker controles gedaan in de grensstreek en worden er vaker mensen uitgelicht om te controleren." Het doel is vooral om mensensmokkelaars de wind uit de zeilen te nemen.

Dijkhoff: extra grenscontroles door marechaussee

Pittige discussies

Volgens Dijkhoff zal er vanmiddag in Brussel nog geen formeel besluit worden genomen over het herverdelen van vluchtelingen over de lidstaten van de EU. "Er zullen eerst nog wel wat pittige discussies worden gevoerd voordat we daaraan toe zijn."

Hij verwacht wel dat er vanmiddag weer een stap wordt gezet in de richting van een structurele oplossing. Nederland wil dat de vluchtelingen zich melden in veilige gebieden in de regio waar ze vandaan komen. Asielzoekers die direct naar Europa komen, worden teruggestuurd. Pas als dat is geregeld, is Nederland bereid vluchtelingen op te vangen die nu al in EU-landen zijn.

Ook op Amsterdam Centraal komen vluchtelingen aan

De coalitiepartijen VVD en PvdA in de Tweede Kamer zijn blij met het besluit van Dijkhoff. VVD-Kamerlid Azmani spreekt van een belangrijke stap, al biedt het volgens hem geen structurele oplossing. De VVD wil veilige havens in de regio en een einde aan asielprocedures in Europa.

Azmani (VVD) is blij met extra controles

PvdA-Kamerlid Kuiken hoopt dat de mobiele controleteams vooral mensensmokkelaars onderscheppen. Ze benadrukt dat de Europese landen gezamenlijk naar een oplossing moeten zoeken.

Ook het CDA steunt de strengere controles, gezien de grote toestroom van asielzoekers. Kamerlid Oskam wijst erop dat zijn partij in het verleden ook altijd heeft gepleit voor het verruimen van de controles als dat nodig is. 

De PVV vindt de mobiele controles niet ver genoeg gaan. Partijleider Wilders noemt het slappe hap en wil de grenzen van Nederland volledig sluiten.

STER reclame