EPA

De Turkse politie heeft een inval gedaan bij het magazine Nokta. Het blad had een fotomontage op de cover geplaatst waarop te zien is dat president Erdogan een selfie neemt tijdens de begrafenis van een Turkse soldaat.

De Turkse antiterrorisme-eenheid viel vanochtend om 8.30 uur het kantoor van het magazine in Istanbul binnen en nam daar verschillende documenten in beslag. De editie met de foto van Erdogan op de cover werd in het hele land uit de schappen gehaald.

Ook werd gezegd dat het Twitteraccount van Nokta was afgesloten vanwege "het beledigen van de president" en "het verspreiden van terrorisme". Op dit moment is het account echter gewoon beschikbaar.

Geïnspireerd 

Op de fotomontage is te zien hoe Erdogan een foto neemt van zichzelf voor de doodskist van een Turkse soldaat die is omgekomen bij gevechten met de Koerdische PKK. Met het plaatsen van de foto zou Nokta tegenstanders van de president gelijk willen geven.

Die beweren dat Erdogan het conflict met de PKK gebruikt om steun te winnen voor zijn AK-partij. De redacteuren van het magazine zeggen dat zij geïnspireerd raakten door een bewerkte foto uit 2013 van de voormalige Britse premier Tony Blair. Hij neemt daarop een selfie bij een explosie tijdens de oorlog in Irak.

Grillen

De redactie van Nokta heeft vaker aanvaringen met de Turkse regering. In 2004 werd het blad tijdelijk opgeheven door de toenmalige premier Erdogan na twee artikelen over een vermeende staatsgreep. 

Deze maand werd de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink in Turkije opgepakt en het land uitgezet. Zij deed verslag van de gevechten tussen de PKK en het Turkse leger. Zij zei toen dat ze bang is dat journalisten in Turkije zijn overgeleverd aan de grillen van het leger.

STER reclame