Malcolm Turnbull wordt de nieuwe premier van Australië EPA

Australië krijgt een nieuwe premier. Malcolm Turnbull volgt Tony Abbott op die niet langer het vertrouwen heeft van zijn Liberale Partij. Turnbull wordt daarmee de vierde premier van Australië in ruim twee jaar tijd.

Binnen de Liberale Partij is een stemming gehouden over het leiderschap. De parlementariërs gaven Turnbull 54 stemmen, Abbott kreeg er 44.

Turnbull neemt premierschap Australië over van Abbott

Peilingen

De conservatieve regering van Australië staat er slecht voor in de peilingen. Abbott is er niet in geslaagd de Australiërs voor zich te winnen. Zijn partij begon zich zorgen te maken dat de verkiezingen over anderhalf jaar met hem als boegbeeld niet te winnen waren.

Abbott heeft tijdens zijn regeerperiode geen oplossing gevonden voor de economische problemen in het land. Ook kwam hij geregeld in problemen doordat hij onhandig formuleerde.

Tony Abbott na afloop van de stemming met de fractieleden die hem trouw bleven AFP

Abbott staat bekend als een echte conservatief: hij is tegen een versoepeling van de abortuswetgeving en tegen het homohuwelijk. Ook is hij voorstander van strenge grensbewaking en wil hij asielzoekers zo veel mogelijk uit Australië weren.

Turnbull is progressiever en vertegenwoordigt de linkervleugel van de Liberale Partij. Homo's moeten wat hem betreft kunnen trouwen en hij wil in actie komen tegen klimaatverandering. In de peilingen is hij de populairste politicus van de Liberale Partij.

STER reclame