Zanger Bennie Jolink tijdens de afscheidstournee van Normaal
NOS Nieuws

Normaal beloond voor 40 jaar zingen in het Achterhoeks

Normaal krijgt een prijs voor zijn hele oeuvre. De rockband uit de Achterhoek houdt er aan het eind van dit jaar na veertig jaar mee op en is tot die tijd nog op tournee.

De Buma Lifetime Achievement Award wordt ieder jaar uitgereikt aan een band of artiest die belangrijk is voor de Nederlandse muziek.

Normaal was een van de eerste bands die nummers maakten in dialect. De band begon met Engelse teksten, maar merkte al snel dat zingen in streektaal het publiek beter pakte.

Høken

Na een paar albums begonnen ook fans uit andere provincies te 'høken'. En nu, vlak voor het einde, is Normaal populairder dan ooit. In een documentaire over 40 jaar Normaal, werd eerder dit jaar duidelijk dat de gezondheid van zanger Bennie Jolink een van de redenen is om te stoppen.

Te zien was dat Jolink tussen de nummers door vaak extra zuurstof nodig heeft en dat hij de dag na een concert ook extra zorg nodig heeft.

Klassieker

Vorig jaar kreeg Pierre Kartner, beter bekend als Vader Abraham, de oeuvreprijs. De componist, zanger en tekstdichter stond 69 keer in de Nationale Hitparade. Kartner's grootste hit, In 't kleine café aan de haven, werd wereldwijd een klassieker.

De prijs voor Normaal wordt vanavond in Den Bosch uitgereikt, samen met de andere Buma Awards.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl