Vluchtelingen kunnen kleding krijgen in een 'welkomwinkel'
NOS Nieuws

'Niet met vluchtelingen discussiëren over uitgedeelde kleding'

  • Maino Remmers

    Verslaggever

  • Maino Remmers

    Verslaggever

Door verslaggever Maino Remmers

Een voormalige recreatieruimte, ooit onderdeel van de vliegbasis Gilze-Rijen, doet nu dienst als opvanglocatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Er staan tientallen kartonnen dozen opgestapeld op karren. Aan de muur hangen borden met 'Welkomwinkel'. Vrijwilligers van het Rode Kruis krijgen instructies over hoe de vluchtelingen het pakket met een trui, een T-shirt en een jas gaan ontvangen. De locatiemanager adviseert hen geen discussie te beginnen over de kleur of het merk. "Dan is het einde zoek."

De eerste honderd vluchtelingen staan tegen 10.00 uur op de stoep met een voucher. "Onze ervaring is dat het veel kleine mannetjes zijn uit bijvoorbeeld Eritrea. Dan is het een S of een M, maar met schoenen kunnen we ze dan vaak niet helpen", zegt een vrijwilliger.

Geen kassa

In verhouding tot het aantal vluchtelingen, lijkt honderd dozen aan de karige kant. "Dit is nog maar het begin", zegt Suzanne Laszlo van het Rode Kruis. "We zijn dit afgelopen week op gaan zetten. Er zijn heel veel mensen in ons land die wat willen doen dus dit is de eerste lichting." Er komen dan ook meer van deze 'welkomwinkels', waar uiteraard geen kassa staat om af te rekenen.

Kledingpakketten uitdelen aan vluchtelingen

Een hal in Tilburg was vorige week nog leeg, maar barst nu uit de voegen. Het Rode Kruis is al op zoek naar een grotere ruimte. "Er komt ontzettend veel binnen", zegt Flip van Meurs van het Rode Kruis. Met de kwaliteit van de tweedehands kleding valt het mee, het zijn geen al te afgedragen spullen.

Een jonge vluchteling uit Syrië, oorbelletje in het rechteroor, trekt de doorschijnende plastic verpakking van het kledingpakket. Er komt een kostuum uit, met een colbertje. Hij is teleurgesteld en geeft het terug. Morgen een nieuwe kans, als er weer pakketten uitgedeeld worden. "We zoeken ook nog naar vrijwilligers", zegt Suzanne Laszlo. "Mensen die ons komen helpen met sorteren en uitdelen. We hebben ook een website waar mensen acties kunnen aanmelden."

Paraplu

Ook in Breda is een actie op touw gezet. Het welkomstcomité voor asielzoekers zamelt daar een bijzonder Hollands kleinood in voor dagelijks gebruik: paraplu's. Ze hebben er al honderden gekregen in de meest uiteenlopende kleuren.

"Een paraplu is handig nu het herfst wordt, maar het is ook symbolisch", zegt Jan Hopman. "Een paraplu biedt bescherming en staat symbool voor een beschutte, veilige plek." De regenschermen gaan naar vluchtelingen in De Boschpoort in Breda waar volgende week een vredesmars mee wordt gelopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl