Een fan van Bernie Sanders steunt de presidentskandidaat
NOS Nieuws

'Bernie Sanders is de enige echte democraat bij de Democraten'

  • Arjen van der Horst

    Correspondent Verenigde Staten voor NOS en Nieuwsuur

  • Arjen van der Horst

    Correspondent Verenigde Staten voor NOS en Nieuwsuur

Door correspondent Arjen van der Horst

De Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders doet het steeds beter in de peilingen. Gisteravond juichten ruim negenduizend aanhangers hem toe tijdens een toespraak in North Carolina. Zij zijn vooral gecharmeerd van zijn afkeer van de gevestigde politieke orde. Correspondent Arjen van der Horst zocht uit waar het succes van de 74-jarige politicus vandaan komt.

Beynat Quartararl: Hij is de enige echte democraat

"Wat mij aanspreekt, zijn zijn plannen om rassenongelijkheid en inkomensongelijkheid aan te pakken", zegt student Beynat Quartararl. Wat hem betreft is Sanders de enige kandidaat met een serieuze langetermijnvisie. "Bij de Republikeinen denken ze alleen maar hoe je de volgende dag zo snel mogelijk geld kan verdienen. Veel verder kijken ze niet."

Beynat Quartararl

Kiezers zien dat Sanders de enige kandidaat is met inhoud, alle andere hebben een holle boodschap.

Beynat Quartararl

"Ik ga zelf naar een prestigieuze privé-universiteit. Je mag gerust zeggen dat ik daardoor meer kansen heb dan anderen wier ouders niet een dure school kunnen betalen", zegt hij. "Maar mensen met privilege mogen nooit de ladder naar de top afbranden voor anderen. Het schept dus verplichtingen. En dat is waar Bernie Sanders voor staat."

"Ik geloof meer en meer dat Sanders een kans maakt", zegt Quartararl. "Kiezers zien dat Sanders de enige kandidaat is met inhoud, alle andere hebben een holle boodschap. Sanders is de enige echte democraat bij de Democraten."

Marie-Ann Skandora: Hij is onkreukbaar

"Sanders is de enige die opkomt voor de gewone kiezers. Bedrijven en lobbyisten kunnen hem niet omkopen. Hij is onkreukbaar", zegt Marie-Ann Skandora.

"Ik steun Sanders al jaren. Hij is een van de weinige senator die zich verzetten tegen genetisch gemodificeerd voedsel. Ik voer campagne tegen dit soort voedsel, ik vind het een gevaar voor de volksgezondheid. Verder ben ik een grote tegenstander van schaliegaswinning, het vervuilt ons grondwater. Sanders steunt ons in die campagne."

Marie-Ann Skandora

Een overwinning van Sanders zou Amerika weer op het rechte spoor zetten, denkt zij. "Maar het is niet genoeg. We moeten ook een Congres hebben dat weer werkt. Onder Obama is de polarisatie in Washington alleen maar toegenomen."

Volgens Skandora maakt Sanders een grote kans op de nominatie. Als hij het niet redt, dan stemt ze op Hillary Clinton. "Maar dat doe ik met dichtgeknepen neus."

David Spear: “Amerika heeft Bernie nodig”

"Amerika heeft Bernie nodig", zegt David Spear. "Hij is immuun voor het grote geld. Hij is de enige kandidaat die geen Super PAC heeft." De zogenoemde Super Politieke Actie Comités geven de mogelijkheid aan donoren om ongelimiteerd geld te storten in politieke campagnes.

David Spear

Hij zal de totale impasse en polarisatie in Washington doorbreken.

David Spear

Spear kan zich vinden in de revolutie die Sanders predikt. "Hij wil miljarden investeren in infrastructuur, miljoenen mensen een baan geven. De rijken moeten meer belasting betalen. Hij zal de totale impasse en polarisatie in Washington doorbreken."

Volgens is Sanders al geen kandidaat meer van de marge. "Hij is Clinton zelfs voorbijgestreefd in Iowa en New Hampshire. Steeds meer mensen sluiten zich aan bij zijn campagne. Een paar maanden geleden nog kende niemand hem. Dat is nu wel veranderd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl