NOS Wielrennen

Recordhouder Hansen: ik ga door tot ik erbij neer val

  • ANP
    Adam Hansen, de nieuwe recordhouder
  • EPA
    Adam Hansen won in 2014 de 19e etappe in de Vuelta

Adam Hansen heeft sinds gisteravond een bijzonder record te pakken. Toen de Australiër over de streep kwam in Madrid reed hij zijn dertiende grote ronde op rij uit. Daarmee heeft Hansen de afgelopen vier jaar 44.290 kilometer gereden in de Giro, Tour en de Vuelta. Dat is een langer dan een rondje om de wereld.

Hansen neemt het record over van de Spanjaard Bernardo Ruiz, die in de jaren vijftig twaalf grote rondes op rij uitreed. In de Giro van 2013 won Hansen de zevende etappe. Vorig jaar won hij ook een etappe in de Vuelta.

Giro 2016

Hansen wil volgend jaar in Apeldoorn ook nog aan de start van de Giro staan. "Ik ga door tot ik erbij neer val", grapt hij. "Het enige jammere is dat ik op die manier veel andere leuke koersen niet kan rijden, maar wie weet komt dat er ooit van.”

Adam Hansen fietst een rondje om de wereld

'Geen obsessie'

Toen Hansen in in het najaar van 2011 aan zijn serie begon, kende hij het record niet. "Ik wilde er drie rijden in één jaar, dat was mijn doel", zegt de 34-jarige renner van Lotto-Soudal. "Dat deed ik twee jaar op rij. Toen vertelde iemand me over dat record."

Dertien grote rondes achter elkaar rijden leek Hansen onmogelijk. "Je kunt vallen, ziek worden, een heel slechte dag hebben. Er kan van alles misgaan." Maar het overkwam Hansen allemaal niet. "Het is geen obsessie geworden, maar ik ben er uiteraard wel fier op dat ik het record kunnen breken heb.”

“De hardste grote ronde was ongetwijfeld de Tour de France van dit jaar, toen ik helemaal in het begin ten val kwam, me serieus blesseerde, en nog drie weken verder moest", vertelt Hansen. "Ook in de Giro van 2012 kwam ik vroeg ten val. Op fysiek vlak was de Vuelta van 2012 de zwaarste, omdat ik toen voor het eerst de drie grote rondes op één seizoen reed en ik uitgeput was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl