Joris Demmink (r) en burgemeester Van Aartsen van Den Haag, in 2010
NOS Nieuws

Onderzoek Demmink in Turkije verloopt moeizaam

De rechtbank in Den Haag heeft tot nu toe geen voortgang geboekt bij zijn pogingen om in Turkije getuigen te horen in het onderzoek tegen Joris Demmink. Dat schrijft nrc.nl. Turkije zegt dat de beschuldigingen tegen de voormalige topambtenaar van Justitie zijn verjaard.

Volgens nrc.nl reisde een rechter-commissaris drie keer tevergeefs naar Turkije om twee mannen te horen die in de jaren negentig door Demmink zouden zijn verkracht. De mannen waren toen minderjarig.

Maar volgens een woordvoerder van de Haagse rechtbank is de rechter-commissaris maar twee keer tevergeefs naar Turkije is gereisd om inwilliging van het rechtshulpverzoek te bepleiten. Minister Van der Steur heeft daarna zijn ambtgenoot in Ankara gebeld om het getuigenverhoor alsnog van de grond te krijgen. De Turken hebben daar nog niet op gereageerd. Het OM zegt dat de wens om de Turkse getuigen te horen onverkort geldt.

Demmink weerspreekt de al jaren aanhoudende beschuldigingen. Het OM kreeg vorig jaar van het gerechtshof in Den Bosch opdracht om ze toch te onderzoeken, omdat de feiten en omstandigheden een "redelijk vermoeden van schuld" zouden rechtvaardigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl