Cruijff zet technisch hart Ajax onder druk

ANP

Johan Cruijff laat in zijn wekelijkse column in De Telegraaf weten dat de "messen niet geslepen worden" binnen de organisatie van Ajax, maar hij zet het technisch hart (Wim Jonk, Frank de Boer, Edwin van der Sar en Dennis Bergkamp) wel onder druk. "De tijd moet uitwijzen wie straks wel of niet mee kan komen."

"We zijn met Ajax druk bezig met de reorganisatie. Het is duidelijk geworden dat veel oud-spelers goede kwaliteiten hebben, maar op andere gebieden geholpen moeten worden. Het moet wel functioneren", zegt Cruijff, adviseur van de club.

"Alleen moeten ze wel onderkennen dat ze soms hulp nodig hebben. Dat is onvoldoende gebeurd.

Johan Cruijff

Tekortkomingen

Hij lijkt daarmee vooral te doelen op Marc Overmars en Edwin van der Sar, die onlangs een nieuwe functie kregen. Overmars degradeerde van directeur voetbalzaken tot directeur spelersbeleid en Van der Sar werd nog te licht bevonden voor de positie van algemeen directeur; hij is nu statutair directeur en voorzitter van het technisch hart.

Cruijff: "Des te sneller iedereen het oppakt, des te beter dat is voor de toekomst van Ajax. Bij de oud-spelers zijn de basiskwaliteiten prima, alleen zijn er tekortkomingen aan de oppervlakte gekomen waar ze weinig aan kunnen doen, omdat ze er nooit mee te maken hebben gehad."

"Alleen moeten ze wel onderkennen dat ze soms hulp nodig hebben. Dat is onvoldoende gebeurd en daar worden nu extra mogelijkheden voor geboden. Het is nu aan hen hoe ze daar gebruik van gaan maken."

Vaker aanwezig zijn

Diverse Ajax-prominenten zetten hun vraagtekens achter het beleid van Cruijff. Er was lang geen algemeen directeur (onlangs werd Dirk Collee aangesteld), de communicatie viel stil en de aanstelling van Tscheu La Ling om de club door te lichten doet wenkbrauwen fronsen. Cruijff wordt vooral kwalijk genomen dat hij zelden in Amsterdam is.

"Nu vang ik ook geluiden op dat ik er zelf vaker bovenop moet zitten. Dat is niet alleen praktisch onmogelijk, omdat ik in het buitenland woon, maar ook omdat ik er dan drie, vier dagen in de week zou moeten zijn. Maar dat is nooit de insteek van dit hele verhaal geweest', legt Cruijff vervolgens uit.

Gezamenlijke visie

"Ik heb vooral geprobeerd voorwaarden te scheppen en dan is het aan de nieuwe generatie Ajacieden om vanuit een gezamenlijke visie de toekomst van de club in te vullen. Omdat ook ik het eeuwige leven niet heb, is het juist essentieel dat een andere generatie dat uitvoert."

Marc Overmars en Edwin van der Sar ANP Pro Shots

Tot slot

Cruijff sluit af met het vermelden dat hij en Ling de leiding niet voor de voeten willen lopen en dat ze zich beperken tot hun rol van adviseur. "De toekomst moet uitwijzen wie het oppakt en wie niet."