Djokovic geniet extra, Federer komt in 2016 terug

Roger Federer en Novak Djokovic na afloop in New York AFP

Het eerste wat Novak Djokovic met het publiek in New York wilde delen nadat hij de US Open had gewonnen, is zijn bewondering voor tegenstander Roger Federer. "Hij wordt nog steeds beter en haalt het beste in mij naar boven."

"Het was heel, heel moeilijk vandaag", ging Djokovic verder. "Als je tegen de beste speler uit de historie speelt, zorgt dat voor best wel wat druk. Het was een ongelooflijke avond."

Djokovic: logisch dat publiek voor Federer was
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Superseizoen

Net als in 2011 heeft de Serviër dit jaar drie van de vier grandslamtoernooien gewonnen. "Maar nu geniet ik er meer van, want ik ben een vader en een echtgenoot. Dan smaakt het nóg beter. Het was een superseizoen."

In de laatste game moest Djokovic nog drie breakpoints wegwerken voordat hij de winst binnen had. "Ik had veel geluk dat ik toen twee goede services sloeg. Het was een enorme opluchting toen ik zijn forehand daarna uit zag gaan."

1/3Djokovic verslaat Federer in zinderende US Open-finale
2/3Novak Djokovic verovert zijn tweede US Open-titel AFP
3/3De teleurstelling is groot bij Roger Federer AFP

Federer probeert het volgend jaar weer

Bij Federer droop de teleurstelling er vanaf. "Ik had nooit met 2-1 in sets en 5-2 achter mogen komen. De kansen lagen op mijn racket", zei de Zwitser, die slechts 4 van zijn 23 breakpoints benutte.

"Toch waren het twee mooie weken, net als mijn hele Amerikaanse seizoen. Ik ben heel tevreden met mijn spel. Ik was terug in de finale, daar wil je staan. Gefeliciteerd Novak, met weer een fraaie zege. Het was een mooie finale."

En nog één keer kreeg de 34-jarige Federer het publiek op de banken. "Ik hou van de sport. En nog één ding: tot volgend jaar." Hij gaat dus nog wel even door.

'Dit publiek is één van de redenen dat ik nog speel'
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.