Tom Dumoulin in Madrid
NOS Wielrennen

'Begin van wat een heel mooi verhaal kan worden'

Trots stond hij aan de streep in Madrid, waar John Degenkolb uit zijn ploeg voor de derde keer de slotetappe van de Ronde van Spanje op zijn naam bracht. Een dag eerder zat hij nog met een hartslag van 200 voor de buis toen Tom Dumoulin er niet in slaagde de eindzege in de grote wielerronde binnen te halen.

"Dit is de op één na mooiste manier om een ronde af te sluiten. De mooiste is natuurlijk om de ronde te winnen, maar over een week zijn we allemaal heel trots over de zesde plaats van Dumoulin in Spanje."

Teammanager Iwan Spekenbrink van Giant-Alpecin keek in de Spaanse hoofdstad terug drie bewogen weken, waarin zijn ploeg etappezeges behaalde, de rode leiderstrui droeg en uiteindelijk bijna een Nederlandse eindzege voor elkaar kreeg.

Spekenbrink blikt terug op de Vuelta van Dumoulin

Dumoulin brak in de bergen tijdens de voorlaatste etappe. "Als je zesde wordt in een grote ronde heb je gewoon een ontzettend goed klassement gereden. Dit was totaal niet verwacht, niet gepland. We hebben hier de ontluiking van een speciaal talent gezien, een begin van iets dat heel mooi kan en gaat worden", meende de Nederlandse baas van de formatie.

Bizarre ronde

In de omschrijving bizar kon Spekenbrink wel meegaan. "Het is een grote tegenstelling. Winnen met Degenkolb op de slotdag en een dag eerder de ronde verliezen. Het betekent dat de ploeg een enorme progressie heeft doorgemaakt. Tom zou de Vuelta niet rijden en na zijn uitvallen in de Tour zou deze ronde in het teken van die van volgend jaar staan."

En dus bouwde Spekenbrink een Vuelta-ploeg rond sprinter Degenkolb. "Voor John is dit dan de beloning voor hoe goed hij in de bergen heeft geknecht. Dit had hij nodig voor zijn najaar en richting de WK."

Spekenbrink ziet grote toekomst voor Dumoulin

Dumoulin heeft nog een contract voor een jaar bij de formatie van Iwan Spekenbrink. De teammanager ziet voldoende kansen om de kwaliteiten van de Limburger als ronderenner verder te ontplooien en voldoende steun voor hem te vinden om die ambitie waar te maken. Dat houdt dat de formatie ook zal investeren in renners die Dumoulin van grote steun kunnen zijn.

Goed huwelijk

"Tom is heel waardevol voor ons en wij zijn heel waardevol voor Tom", zegt Spekenbrink over de toekomst van de Nederlander. "We hebben samen veel progressie gemaakt. Wij durven keuzes te maken en een aantal terreinen te laten liggen. Qua fysiek kan hij ook een Ronde van Vlaanderen of Parijs - Roubaix aan. Hij kan heel veel en dat is niet gevaarlijk. Alleen een massasprint zal niet gaan."

Spekenbrink spreekt van een goed huwelijk met Dumoulin

Spekenbrink verwacht de komende jaren aan de eventuele wensen van Dumoulin te kunnen voldoen. "Ik denk dat we een goed huwelijk hebben. Ik heb er wel vertrouwen in. Komend jaar kent de ploeg weer nieuwe gezichten. We houden nu al rekening met wijzigingen."

"We hebben met Marcel Kittel, Degenkolb, Warren Barguil en Dumoulin twee sprinters en twee renners voor het klassement, van wie Tom ook nog een tijdritspecialist is. We zullen met minimaal drie verder moeten. Vier is vrij veel. Drie pijlers van wereldtop is wel het minste dat we als ploeg voor ogen hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl