Novak Djokovic met de bker in New York
NOS Sport

Djokovic verslaat Federer in hoogstaande US Open-finale

Novak Djokovic heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan de US Open op zijn naam geschreven. De winnaar van 2011 won in New York in een hoogstaande en spannende finale met 6-4, 5-7, 6-4, 6-4 van vijfvoudig kampioen Roger Federer.

Voor de 28-jarige Djokovic is het de tiende grandslamtitel en de derde van 2015. Eerder dit seizoen zegevierde hij al op de Australian Open en Wimbledon. Op Roland Garros boog hij in de finale voor Stan Wawrinka.

Djokovic verslaat Federer in zinderende US Open-finale

Regen stelt start finale uit

Djokovic, die al voor de zesde keer in de finale stond in New York, trok tevens de stand gelijk in onderlinge duels met Federer. Na 42 ontmoetingen staat de teller nu op 21-21.

Door de regen begon de finale ruim drie uur later dan gepland. Djokovic opende sterk, zette Federer direct onder druk met harde, diepe groundstrokes en plaatste op 1-1 de eerste break.

Glijpartij

Mede door een vervelende glijpartij leverde de Serviër de voorsprong meteen weer in, maar ondanks een aantal flinke schaafwonden sloeg hij op 3-3 nogmaals toe. Die break gaf hij niet meer weg.

Federer, die 28 sets op rij gewonnen had sinds de verloren Wimbledonfinale tegen Djokovic, herstelde zich in de tweede set. Hij serveerde goed, zocht constant het net op, maar miste ook de nodige kansen: vijf breakpoints op 1-0 en ook nog twee setpunten op 5-4. Op 6-5 hield Federer wel het hoofd koel en met een prachtige backhand trok hij de stand gelijk.

Roger Federer viert het winnen van een belangrijk punt

Djokovic weerstaat snelle returns en publiek

In het vervolg toonde Djokovic zijn klasse. De Serviër had het lastig met de razendsnel genomen returns van Federer én met het luidruchtige en bij vlagen onsportieve publiek, dat volledig op de hand van de Zwitser was. Na een vroege break verspeeld te hebben, werkte hij op 3-4 twee breekkansen weg, om een game later zelf wel genadeloos toe te slaan.

In het vierde bedrijf domineerde Djokovic. Federer slaagde er net als in de derde set steeds minder vaak in succesvol het net op te zoeken. Hij kwam nog wel van 2-5 terug tot 4-5, maar de Serviër gaf de zege ondanks drie breekkansen voor Federer in de slotgame niet meer uit handen.

  • AFP
    Roger Federer feliciteert Novak Djokovic
  • AFP
    Novak Djokovic zoekt zijn team op met rechts Boris Becker
  • AFP
    Novak Djokovic houdt de trofee omhoog
  • AFP
    De teleurstelling is groot bij Roger Federer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl