Jongeren in Idil bereiden zich voor op strijd met het Turkse leger NOS

Voor 'De Jeugd' in Idil is de Turkse staat de vijand

time icon
Geschreven door
Lucas Waagmeester
correspondent in Turkije

Door correspondent Lucas Waagmeester

In de wijk staan ze bekend als 'De Jeugd'. Maar voor de Turkse regering zijn ze terroristen. Zeventien, achttien jaar oud zijn ze, jongens en meisjes van de YDG-H; de PKK-jongeren. Bewapend met kalasjnikovs verzetten ze zich tegen nieuwe operaties van het Turkse leger en politie.

"De vijand is aan het moorden geslagen", zegt een van de jongens in het stadje Idil. Met ‘de vijand’ bedoelt hij het Turkse leger. Hij ziet zichzelf puur als slachtoffer en niet als lid van een organisatie die de laatste weken weer dagelijks aanslagen pleegt op Turkse politiemensen en militairen. "Als we onszelf niet verdedigen, worden we opgepakt en vermoord."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Koerdische wijken bereiden zich voor op strijd met Turkse leger

Greppel

Om de wijk in Idil binnen te gaan, moeten we over een greppel springen en onder een doek door kruipen. Op alle toegangswegen hebben de jongeren greppels gegraven, zodat voertuigen van het leger niet naar binnen kunnen. De doeken hangen er ter bescherming tegen sluipschutters.

De YDG-H-jongeren bedekken hun gezicht als ze met ons praten. Ze willen best hun verhaal doen. Veel van wat ze zeggen, klinkt als ingestudeerde, oude PKK-retoriek: "We willen niet meer het slachtoffer zijn van het kapitalisme en overheerst worden door de staat. We zullen doorvechten totdat de revolutie voltooid is."

Maar als we beginnen over de onrust van de laatste weken, wordt het oprechter. "De Turkse regering probeert een burgeroorlog te ontketenen. Kijk wat ze in Cizre hebben gedaan, ze hebben burgers gedood en zeggen dat het terroristen zijn. Zelfs een baby van 35 dagen is omgekomen, is dat een terrorist?"

Zandzakken

Of de doden in Cizre burgers waren of leden van de YDG-H, is moeilijk vast te stellen. Ook in Idil is het onderscheid haast niet te maken. Veel mensen uit de wijk helpen met het vullen van zandzakken en het bouwen van barricades. Als een van hen omkomt, schaart de regering ze vermoedelijk onder actieve strijders. Volgens de PKK zijn dit wijkbewoners die zichzelf verdedigen.

Een vrouw in de wijk zegt dat ze moe is van het conflict, maar de jongeren wel begrijpt. "Er worden de laatste weken zo veel jongeren opgepakt, natuurlijk gaan ze zich dan verdedigen." Maar ze ziet de oplossing niet in vechten: "er gaan weer militairen omkomen, er gaan weer jongeren omkomen, maar uiteindelijk zal er toch weer gepraat moeten worden. Het is zo zinloos."

Generatie

Zo snel als het nieuwe conflict tussen het Turkse leger en de PKK afgelopen maanden ontvlamde, zo snel bracht dat conflict ook een nieuwe PKK-generatie. De beweging is springlevend in Idil. Er hangen posters van de leider Abdullah Öcalan, die in de gevangenis zit. Ook oudere bewoners in de wijk steken twee vingers in de lucht en wijzen op PKK-vlaggen als ze langslopen.

Een meisje met een machinegeweer om haar schouder, een bivakmuts en een baseball-petje op: "Om terug te gaan naar het vredesproces, moet er rechtstreeks onderhandeld worden met Öcalan. Öcalan moet uit de gevangenis, de deuren van alle gevangenissen moeten open. Anders gaan we door met onze strijd."

STER Reclame