Vanaf de Hongaarse grensplaats Hegyeshalom te voet richting de Oostenrijkse grens
NOS Nieuws

VN: vluchtelingen stuurloos door willekeur in grensbewaking

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR waarschuwt voor de ernstige consequenties voor vluchtelingen als willekeurige landen gaan besluiten hun grenzen te sluiten voor iedereen zonder geldige reispapieren. Als landen verschillende inreis-criteria gaan formuleren, weten vluchtelingen niet meer waar ze aan toe zijn en belanden ze in een "juridisch vacuüm", zei de VN-organisatie in Genève.

Vanmiddag maakte Duitsland bekend tijdelijk de binnengrenzen weer te gaan bewaken. Op die manier wil Berlijn de instroom van vluchtelingen beperken.

Tsjechië

Ook Tsjechië heeft inmiddels verklaard de controles langs de grens met Oostenrijk te verscherpen. Hoe die bewaking precies wordt ingevuld, is afhankelijk van het aantal vluchtelingen die nu via Tsjechië gaat proberen Duitsland te bereiken.

De Tsjechische premier Sobotka herhaalde eerder vandaag de door Brussel voorgestelde verplichte herverdeling van vluchtelingen over de EU-lidstaten te verwerpen. Morgen spreken de EU-ministers van migratie over de voorstellen van Brussel.

Oostenrijk

De Oostenrijkse regering is niet van plan extra controles langs de grens met Hongarije in te stellen. Dat liet bondskanselier Faymann weten na crisisberaad met zijn regering over de Duitse grensbewaking.

Tot dusver worden aan de Hongaars-Oostenrijkse grens steekproefsgewijs controles uitgevoerd op de tienduizenden vluchtelingen die via Oostenrijk willen doorreizen naar Duitsland, Nederland en Zweden. Faymann wil niet vooruitlopen op de gevolgen die de grensbewaking in Duitsland voor Oostenrijk zal hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl