NOS Sport

Wie is er eigenlijk favoriet: Djokovic of Federer?

Djokovic, Federer en New York maken zich op voor kraker

Novak Djokovic en Roger Federer strijden na Wimbledon ook om de eindzege op de US Open. De twee domineren dit jaar het mannentennis. Is er statistisch gezien een favoriet aan te wijzen? Een aantal feiten op een rij.

Superfitte Djokovic in topvorm

De Serviër heeft na een moeizame eerste week z'n topvorm te pakken. Hij verloor in de halve finale tegen Marin Cilic slechts drie games, waarmee het de meest eenzijdige halve eindstrijd op een grandslam werd sinds Ivan Lendl-Johan Kriek (6-2, 6-1, 6-0) op Roland Garros in 1986.

Djokovic versloeg Federer in vier van de laatste vijf ontmoetingen op grandslamniveau. Bovendien verloor de Serviër nog nooit een vijfsetter van de Zwitser (drie keer).

De man uit Belgrado is een ontsnappingskunstenaar. Djokovic won in New York zijn laatste twee duels met Federer (in 2010 en 2011) na in beide wedstrijden twee matchpoints van de Zwitser te hebben overleefd.

  • EPA
    Novak Djokovic
  • EPA
    Roger Federer

Federer heeft 'SABR'

Hij is 34 jaar, maar naar eigen zeggen in New York "misschien in de beste vorm ooit". Federer verloor sinds de verloren Wimbledon-finale geen set meer.

De Zwitser klopte Djokovic dit jaar al twee keer op hardcourt (in Dubai en Cincinnati), Djokovic won op die ondergrond in Indian Wells van de Zwitser.

Federer heeft een nieuw wapen: de SABR (Sneak Attack by Roger). Een servicereturn als halfvolley slaan, waarmee hij al dikwijls z'n tegenstanders heeft verrast. Boris Becker, de coach van Djokovic, vindt het spelelement "respectloos".

De New York Post kijkt vooruit naar Novak Djokovic-Roger Federer

Overige wetenswaardigheden

Dit is de 42ste ontmoeting tussen Djokovic en Federer. Alleen Rafael Nadal en Djokovic troffen elkaar vaker in de Open Era: 44 keer. Ivan Lendl-John McEnroe werd 36 keer afgewerkt, het op-twee-na meest gespeelde duel.

Djokovic is de derde speler die in één seizoen alle vier grandslamfinales heeft bereikt in de Open Era. Rod Laver (1969) en Federer (2006, 2007, 2009) gingen hem voor.

Federer kan bij winst het record breken tussen zijn eerste (Wimbledon 2003) en laatste grandslamtitel: 12 jaar en 69 dagen. Dit record staat nu op naam van Pete Sampras: 11 jaar en 364 dagen (US Open 1990 tot US Open 2002).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl