Gestopte Engelaar dacht in 2008 het EK te winnen

  • Pro Shots
    Engelaar in het shirt van Oranje in 2008
  • Pro Shots
    Orlando Engelaar haalde in 2008 met FC Twente de voorronde van de Champions League
  • Pro Shots
    vlnr. Bouhlarouz, Sneijder, De Jong en Engelaar voor het openingsduel op het EK 2008 tegen Italie (3-0)
  • Pro Shots
    Engelaar in dienst van Schalke met trainer Fred Rutten (m) en assistent Youri Mulder (l)
  • Pro Shots
    Engelaar in 2010 als speler van PSV in gesprek met Otman Bakkal
  • Pro Shots
    In zijn laatste seizoen zat Engelaar veel op de bank bij FC Twente

Van geen verwachtingen naar hoge verwachtingen en terug naar lage verwachtingen. De carrière van de net gestopte Orlando Engelaar is er eentje waar je lang over kunt praten.

Hij haalde de Europese top met Oranje, faalde bij Schalke 04 en nam geruisloos afscheid bij FC Twente. "Ik ben blij, maar ik baal ook. Ik had langer op topniveau moeten spelen", vat hij zelf samen. De veertienvoudig international kiest zijn drie hoogtepunten.

1. Het Europees Kampioenschap 2008 in Zwitserland en Oostenrijk
"Dat EK was ongelooflijk. In Nederland waren de verwachtingen erg laag voorafgaand aan het toernooi. Na de 3-0 overwinning op Italië in de eerste wedstrijd sloeg dat helemaal om. Prachtig om mee te maken en het gaf de groep een enorme boost. Om ons hotel was het een grote Oranjegekte."

"Elke wedstrijd gingen we in een stoet van Nederlandse fans naar het stadion. Het geloof was zo groot, dat wij ook zelf dachten dat we het EK gingen winnen. De uitschakeling tegen Rusland in de kwartfinales was een gemiste kans. We hadden geschiedenis kunnen schrijven."

2. Voorronde Champions League met FC Twente
"De manier waarop was heerlijk. In twee finalewedstrijden van de play-offs versloegen we Ajax. Toen begon Twente net aan te sluiten bij de top en was het dus nog niet normaal dat wij Ajax versloegen."

"Op het middenveld speelde ik samen met Ismaïl Aissati en Karim El Ahmadi. Wij legden elke tegenstander onze wil op. Zo'n dominantie heb ik daarna nooit meer meegemaakt bij een club."

3. Transfer naar Schalke 04
"Een overgang waar ik jarenlang van droomde. Het stadion, de supporters, de druk... Alles is daar drie keer groter dan dat ik gewend was. Voor mij is Schalke na Bayern München de grootste club van Duitsland. Maar ik heb het er niet gemaakt. Terugkijkend paste het spel van de club niet bij mij."

"Ik moest daar hard werken, meer 'laufen' dan voetballen. Dat is niets voor mij. Spijt heb ik niet. Toen was het de juiste keuze, achteraf gezien niet. Ik had langer aan de top moeten spelen en dat neem ik mijzelf kwalijk. Wellicht had ik dan ook het WK van 2010 kunnen meepakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl