Minister Boulin in 1979 op het Élysée in Parijs. AFP

Het onderzoek naar de dood van de Franse minister Robert Boulin in 1979 wordt heropend. De advocaat van de familie zegt dat er nieuw bewijs is gevonden voor moord en dat Boulins dood dus geen zelfmoord was.

De minister van Werkgelegenheid onder president Giscard d'Estaing werd 36 jaar geleden gevonden in een ondiepe plas water in het bos. Na politieonderzoek werd zelfmoord geconcludeerd.

De advocaat van Boulins familie zegt dat er een nieuwe getuige is opgedoken. Die zegt gezien te hebben dat de auto van Boulin, die later verlaten werd gevonden, door iemand anders werd bestuurd. Dat ondersteunt de theorie dat de minister is ontvoerd en vermoord om te voorkomen dat hij corruptie zou onthullen.

Schandaal

Boulin werd gezien als kandidaat voor het premierschap. Maar hij raakte in de weken voor zijn dood in opspraak vanwege een schandaal rondom onroerend goed aan de Franse Rivièra. Daardoor was hij zo van streek dat hij zelfmoord pleegde, zegt de politie.

Brieven die hij in de uren voor zijn dood schreef, wezen ook in die richting. Zo stond in een van de brieven: "Ik heb besloten mij te verdrinken in het bos van Rambouillet waar ik graag paardreed".

Boven water

Voor zijn dood ontkende Boulin met klem dat hij schuldig was. Zijn familie gelooft niet in zelfmoord of dat hij de brieven zelf heeft geschreven. Zij willen nu onder meer DNA-onderzoek naar het speeksel dat gebruikt is om de brieven dicht te plakken.

Ook de eerste politieman die bij Boulins dode lichaam was, gelooft niet in zelfmoord. Zijn hoofd zou boven water zijn geweest, toen de minister werd gevonden. De agent werd binnen een half uur van de zaak gehaald. Drie jaar geleden stapte hij naar de Franse media.

STER reclame