Demonstranten eisen schone lucht
NOS Nieuws

Inwoners Curaçao de straat op voor schone lucht

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Ruim 250 mensen die onder de rook van een raffinaderij in Curaçao wonen, zijn zaterdag de straat opgegaan om te demonstreren tegen de vervuiling door de fabriek.

Gekleed in het wit en met mondkapjes op liepen bewoners en sympathisanten vanaf de wijk waar de vervuiling het ergst is tot aan de ingang van de Isla, zoals de raffinaderij in de volksmond heet. Zij eisen schone lucht.

Ernstige gezondheidsproblemen

De bewoners rond de raffinaderij kampen met ernstige gezondheidsproblemen. Van astma en luchtwegaandoeningen tot huidirritaties en tranende ogen. Een van de demonstranten vraagt zich af hoe het komt dat in zijn straat zeven tot acht mensen op relatief jonge leeftijd zijn overleden aan kanker en hart- en vaatziekten.

Demonstranten bij de raffinaderij

Hoe de gezondheidsklachten en de uitstoot van de raffinaderij zich tot elkaar verhouden, weet huisarts in ruste Alex Roose niet. “Daar is nog nooit onderzoek naar gedaan, maar dat er een relatie is, is duidelijk”.

Roose was 37 jaar huisarts in de wijk onder de rook. Deskundigen hebben berekend dat er jaarlijks zeker 18 mensen vroegtijdig sterven als gevolg van de vervuiling.

Overheid

De demonstranten wijzen vooral naar de Curaçaose overheid. Die weigert, ondanks aantoonbare overschrijdingen van de vergunningsnormen, op te treden tegen het Venezolaanse oliebedrijf dat de raffinaderij bezit. Waarschijnlijk is dat uit angst voor verlies van werkgelegenheid en andere economische belangen. De raffinaderij en toeleveranciers zijn verantwoordelijk voor acht procent van het bruto nationaal product van Curaçao.

Milieugroeperingen betogen dat schoner produceren wel kan, maar dat er geen wil is bij de raffinaderij om daarin te investeren. Bewoners smeken de overheid nu om in te grijpen.

“Dat is mijn hoop”, zegt een oudere vrouw tijdens de mars naar de poorten van de Isla. “Ik hoop dat er een moment komt dat ik een normaal leven kan leiden.”

De demonstranten zien de vervuiling als een mensenrechtenschending

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl