Cillessen met 'schoongemaakt' hoofd onder de lat bij Ajax

1/3Cillessen: kritiek is ook compliment
2/3Riedewald: moeilijk om te genieten van debuut
3/3De Boer: Riedewald kwam anders terug dan Cillessen

Met Ajax waren ze nog ongeslagen, maar Jasper Cillessen, Jairo Riedewald, Davy Klaassen en Kenny Tete kwamen deze week met een kater terug in Amsterdam. Waar Riedewald nog blij kon zijn met zijn debuut, kreeg Cillessen een karrenvracht kritiek. 

De doelman van Ajax slaagde er niet in de IJslandse strafschop van Gylfi Sigurdsson te stoppen en ging in de fout bij de tweede Turkse goal van Arda Turan. "Keeperstrainer Carlo L'Ami heeft geprobeerd het hoofd van Jasper schoon te maken", aldus De Boer. "Jasper kennende zal hij daar wel goed mee omgaan."

"Er gaat dan van alles door je hoofd. Dat het niet goed was", reageerde Cillessen. "Ik heb vooral van mezelf gebaald. Ik heb niet goed gespeeld in Turkije. Die 2-0 is gewoon een fout, klaar. En de reacties komen toch wel."

Omschakeling

Hoewel Nederland nog niet uitgepraat is over Oranje, moest Cillessen zich deze week weer richten op Ajax. Zaterdagavond wacht het duel met FC Twente en kan hij voor de vijfde keer op rij de nul houden. Die omschakeling kostte hem enige moeite.

"Dat is heel lastig", aldus Cillessen. "Het makkelijkste is gewoon hier het trainingsveld opstappen, zoveel mogelijk ballen tegenhouden en er met een goed gevoel vanaf stappen. Dat is de afgelopen twee dagen goed gegaan."   

Jairo Riedewald bij zijn debuut voor Oranje tegen Turkije ANP Pro Shots

Debuut en verjaardag

Voor Jairo Riedewald was het een bijzondere week. Tegen Turkije maakte hij zijn debuut in het Nederlands elftal en woensdag vierde hij zijn negentiende verjaardag. "Jairo mag trots zijn op zijn debuut, en kan terugkijken op een redelijke wedstrijd", zei De Boer over de verdediger.

Het is snel gegaan met Riedewald. Dit seizoen heeft hij voor het eerst een vaste basisplaats bij Ajax en al snel volgde een oproep voor Oranje. Hij verklaart: "Ik wilde mij graag laten zien op mijn favoriete positie, als linker centrale verdediger. Ik heb mijn kansen gekregen in de voorbereiding en dat doorgezet in de competitie. Na de eerste periode werd ik ook opgeroepen voor de voorselectie en daarna ook voor de definitieve selectie." 

Echt genieten van zijn ervaring met Oranje was vanwege de resultaten moeilijk. "Ik ben een teamspeler en ik vind het belangrijk dat je als team goed speelt en een mooi resultaat haalt", aldus Riedewald. "En dat was bij mijn debuut en ook daarvoor niet het geval. Dan maakt het mij ook niet uit of ik het lichtpuntje was."