Sepp Blatter tijdens het FIFA-congres.
NOS Voetbal

'Handtekening Blatter onder dubieuze contracten'

Hij ligt al lange tijd onder vuur, maar nu duikt voor het eerst de naam van FIFA-voorzitter Sepp Blatter op in dubieuze contracten. Volgens de Zwitserse omroep SRF heeft Blatter jarenlang televisierechten onder de marktwaarde verkocht.

Blatters handtekening is aangetroffen op een tv-contract met voormalig FIFA-topman Jack Warner, die als een sleutelfiguur wordt beschouwd in het omvangrijke corruptieschandaal bij de mondiale voetbalbond. De Amerikaanse justitie heeft om zijn uitlevering gevraagd aan zijn thuisland Trinidad en Tobago.

"Ik heb Blatters' handtekening nog nooit onder zulke contracten gezien", zegt Blatter-biograaf Bruno Affentranger. "Het past in de beschuldigingen aan verschillende FIFA-bestuursleden dat ze enorm geprofiteerd hebben van het kopen en verkopen van televisierechten. Een deel daarvan is al naar boven gekomen in onderzoeken, maar de naam van Blatter kwam daar nooit in voor."

Volgens de SRF heeft de 79-jarige Blatter de televisierechten voor het WK voetbal van 2010 in Zuid-Afrika voor 250.000 dollar verkocht aan Warner en die van het WK van 2014 in Brazilië voor 350.000 dollar. Warner heeft op zijn beurt deze rechten naar schatting voor tientallen miljoenen dollars doorverkocht aan tv-stations.

Strafrechtelijke gevolgen

Affentranger denkt dat het opduiken van het contract geen strafrechtelijke gevolgen zal hebben voor Blatter: "In die tijd waren er in Zwitserland geen reglementen of wetten die het verenigingen verbieden om een slechte deal te sluiten."

Blatter heeft keer op keer gezegd dat hij een schoon geweten heeft en zich nooit heeft bezondigd aan omkoping. De FIFA wilde niet reageren op de aantijgingen. Justitie in Zwitserland nam evenmin stelling.

Maandag geven de Amerikaanse minister van justitie Loretta Lynch en de Zwitserse aanklager Michael Lauber in Zürich een al langer geplande gezamenlijke persconferentie over de onderzoeken naar corruptie in het voetbal. Het is nog niet duidelijk of ze daar in zullen gaan op de nieuwe beschuldigingen aan het adres van Blatter.

De handtekeningen van Sepp Blatter en Jack Warner onder het contract.
'Handtekening Blatter onder dubieuze contracten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl