Alex Walker
NOS Nieuws

Koning opent WK daklozenvoetbal met penalty's

Koning Willem-Alexander heeft op het Museumplein in Amsterdam de Homeless World Cup geopend met het nemen van penalty's. De koning miste de eerste strafschop, de tweede keer kwam de bal wel in het net terecht. De Amsterdamse burgemeester Van der Laan schoot twee keer mis.

De komende acht dagen strijden ruim 500 dak- en thuislozen uit 48 landen om de eerste plaats. Aan het wereldkampioenschap doen zowel mannen- als vrouwenteams mee.

De Nederlandse mannen wonnen de openingswedstrijd van Noord-Ierland met 7-2.

Positieve draai

Voor de deelnemers is het WK vooral een manier om weer terug te keren in de maatschappij, zegt de bondscoach van het Nederlands vrouwenteam, René van Rijswijk. "Weer sociale contacten opdoen, je gewaardeerd voelen, je lichamelijk beter gaan voelen. Die dingen bij elkaar opgeteld zorgen dat ze stappen zetten om weer een positieve draai aan hun leven geven."

De koning trapt af op het WK voor daklozen

De term dak- en thuislozen dekt voor de Nederlandse teams niet helemaal de lading. Het gaat ook om mensen die bijvoorbeeld woonbegeleiding of verslavingszorg krijgen. De spelers zijn gescout uit de deelnemers van de Dutch Street Cup.

Winkansen

Over de kansen van zijn ploeg is de bondscoach niet bijster positief. "Ik denk dat wij met de dames niet direct een kans maken. Ik ben vorig jaar op het WK in Chili geweest. Ik zag dat in landen als Mexico en Chili het niveau ontzettend hoog is, dus ik denk wel dat zij met hele goede ploegen komen."

Oorspronkelijk zouden 49 landen meedoen. Maar donderdag werd bekend dat Nigeria niet mee kan doen omdat de spelers geen visum hebben gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl