Zeinstra krijgt eindelijk kans op doorbraak bij Cambuur

SC Cambuur-trainer Henk de Jong wenst doelman Harm Zeinstra succes tegen Vitesse ANP Pro Shots

Cambuur-trainer Henk de Jong noemde het 'de allermoeilijkste wissel die hij ooit had moeten toepassen'. De Jong slachtofferde doelman Leonard Nienhuis twee weken geleden in de rust van de wedstrijd tegen Vitesse. 

Nienhuis maakte in de eerste wedstrijden van dit seizoen geen goede indruk en ook in Arnhem ging hij in de fout. Het was voor De Jong de welbekende druppel.

"Het moest, ik kon niet anders", zegt De Jong bijna twee weken later. "Zijn fout had invloed op het hele team. We zaten op dat moment goed in de wedstrijd, speelden misschien wel beter dan Vitesse. Maar na die tegengoal zag je het geloof bij een aantal spelers wegvallen. Er kwam een soort gelatenheid over de ploeg. Dan moet je ingrijpen."

Een rotmoment voor een collega, maar voor reservedoelman Harm Zeinstra betekent het wel dat hij de komende tijd de kans krijgt om zich te bewijzen onder de lat in Leeuwarden. Te beginnen met de thuiswedstrijd van zaterdagavond tegen regerend landskampioen PSV.

Geen interviews

De keeperswissel is niet onopgemerkt gebleven in Nederland. Cambuur heeft veel interviewverzoeken gekregen voor de keepers, maar de club wil rust in de tent en houdt ze daarom uit de media. Het tekent de gevoeligheid van het onderwerp. Een doelman wisselen, dat is niet niks, zo blijkt.

Zeinstra is een geboren Leeuwarder. Hij speelde ook in de jeugd van Cambuur, totdat rivaal Heerenveen hem overnam. Daar bleef een doorbraak uit. Na verhuurperiodes aan FC Emmen, waar hij debuteerde in het betaald voetbal, keerde Zeinstra in 2013 op amateurbasis terug in Leeuwarden.

SC Cambuur-doelman Harm Zeinstra is teleurgesteld na het 4-1 verlies tegen Vitesse ANP Pro Shots

Een contract verdienen was de eerste opdracht voor Zeinstra. Dat lukte, waarna hij zich af en toe mocht laten zien. In de bekerwedstrijden bijvoorbeeld. Verder moest hij genoegen nemen met een reserverol achter Nienhuis. 

Tot de bewuste middag in Arnhem. Zeinstra maakte na rust zijn opwachting tegen Vitesse, bij een 2-1 achterstand. Hij kon niet voorkomen dat de score nog verder opliep naar 4-1. Hem trof geen blaam bij de tegentreffers. Zaterdagavond begint het 'echt' voor Zeinstra, tegen PSV. Hij zal de kans met beide handen willen grijpen.

En Nienhuis? Die legt zich niet neer bij zijn nieuwe rol. "Ik ga me zeker terugvechten. De eredivisie is nog niet van me af", klonk het strijdvaardig na de wedstrijd waarin hij gewisseld werd. Voorlopig zal hij echter moeten wachten op een herkansing.

Goed gesprek

De Jong: "Ik heb twee dagen later een goed gesprek gehad met Leonard. Ben even apart met hem gaan zitten, zonder anderen erbij. Leonard was zelf heel reëel: hij zag in dat het onbewust de verkeerde kant op was gegaan. Hij had ook al contact gehad met zijn zaakwaarnemer. Die was ook heel realistisch. Het ging gewoon even niet meer."

De trainer van Cambuur ziet nu al een andere Nienhuis. "Leonard gaat zich terugvechten. Dat heeft hij de afgelopen twee weken op de training al laten zien. Hij oogt frisser en scherper. We hebben gewoon twee gelijkwaardige doelmannen. Harm Zeinstra zal er ook voor moeten blijven knokken. Zonder dat we nu extra druk op hem gaan leggen. Laat dat duidelijk zijn."

1/2Nienhuis na wissel: maak je niet vaak mee
2/2De Jong over wissel Nienhuis: niet over één nacht ijs