Tekening van een cartoonist die ondanks tegenslagen doorvliegt Ron Linker / NOS

Door correspondent Ron Linker

Er is opvallend veel politie op de been voor de ingang van het museum in Caen. Bezoekers van het cartoonfestival worden gefouilleerd en moeten door een metaaldetector. 

De Nederlandse cartoonist Tjeerd Royaards betreurt de veiligheidsmaatregelen. "We zijn vanuit Parijs met een bus vervoerd naar Caen. Met politie-escorte, zwaailichten en loeiende sirenes. Ik kan u verzekeren dat dat bij eerdere edities niet het geval was. Het is nu een compleet ander verhaal geworden."

Eigenlijk had het festival al in het voorjaar moeten plaatsvinden, maar uit veiligheidsoverwegingen is het toen uitgesteld, zo kort na de aanslag op Charlie Hebdo

Tjeerd Royaards NOS

'The show must go on'

De impact van die gewelddadige gebeurtenis op de cartoonisten is groot. Een Amerikaan noemt het voorbeeld van een tekenaar die daags na de aanslag opnieuw een cartoon van Mohammed had gemaakt. "De redactie vond het een prima plaat. Maar men wilde zich er wel even van vergewissen dat hun krant niet de enige zou zijn die hem plaatste. We zijn een risico-factor geworden voor de opdrachtgevers."

Ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen is er veel belangstelling voor het festival. Geïnteresseerden konden online een plaats in de zaal reserveren. Volgens Royaards is er geen stoel meer te krijgen. Het festival wordt ook gestreamd via de site van het festival.

Op panelen is werk te zien van de aanwezige cartoonisten, gemaakt na de aanslag op Charlie Hebdo. Midden in de zaal van het museum hangt een groot tekenvel waar cartoonisten gedurende het festival op zullen werken. 

De Franse tekenaar Batti tekent een poppetje dat op een potlood vliegt. "Het is een cartoonist die ondanks alle tegenwind en tegenslagen doorvliegt." Iemand anders schreef met blokletters: "Het terrorisme heeft alleen de angst gedood".

STER reclame